2000-08-15 11:01:00

Traction: Delårsrapport januari - juni 2000

* Resultat efter skatt uppgick till 358 Mkr, 63 kr per aktie

* Avkastningen på eget kapital uppgick till 99%

* 400 Mkr i kassan för nya affärer varav 100 Mkr investerats i Haldex efter rapportperiodens slut

Verksamheten

Traction kan blicka tillbaka på ett första halvår som resultatmässigt överträffar allt tidigare i bolagets drygt 25-åriga historia. Resultatet är en konsekvens av ovanligt många avyttringar av aktier i projektportföljen till följd av marknadsläget. Det är vid dessa tillfällen som de stora vinsterna uppstår i Tractions rörelse. Det dagliga, löpande arbetet med projektbolagen genererar snarast kostnader för Traction och skall ses som investeringar i projekten vilka kostnadsförts direkt över resultaträkningen. Kvittensen på värdet av dessa investeringar kommer således vid avyttringar. Bolaget har under perioden frigjort kapital och har per den 30 juni drygt 400 Mkr att investera i nya projekt. Tractions likviditet tillåter oss att göra nya investeringar.Vi kommer också att försöka finna några intressanta större placeringar.
I rapporten presenteras en ny kassaflödesanalys vilken anpassats till Tractions sätt att bedriva sin rörelse.

Ekonomi

Koncernens nettoresultat för halvåret uppgick till knappt 358 Mkr, eller 63 kronor per aktie, motsvarande en avkastning på 99% på det synliga egna kapitalet. Resultatet har till övervägande del genererats genom minskat innehav i Thalamus Network och AcadeMedia samt vid försäljningen av KM-innehavet. Finansnettot inkluderar erhållna utdelningar och reavinster på kapitalplaceringsaktier liksom nedskrivning av kapitalplaceringsaktier till marknadsvärde. Av det överskott som uppstått inom SPP har 7 Mkr allokerats till koncernbolag inom Traction. Traction har ej beaktat återbäringen i redovisningen per den 30 juni. Det egna kapitalet har från årsskiftet ökat från 64:-/aktie till 126:-/aktie eller 717 Mkr. Dessutom uppgick reserven i koncernens noterade innehav per den 30 juni 2000 till 100 Mkr, motsvarande knappt 18:-/aktie. Per den 14 augusti 2000 uppgick reserven till 79 Mkr. Något substansvärde beräknas ej, eftersom vi inte marknadsvärderar våra onoterade innehav. Moderbolagets nettoresultat uppgick för halvåret till 304 Mkr och det synliga egna kapitalet uppgick till 648 Mkr.

Investeringar

Knappt 55 Mkr har investerats i gamla och nya projekt under halvåret, främst i KM, Biophausia, Bricad, och Mediakey, samt de nya projekten Arvako Företagspoolen AB, Fastforward AB och Lobbit AB. Efter rapportperiodens slut har cirka 100 Mkr investerats i Haldex vilket identifierats som ett intressant nytt innehav.
Avyttringar har skett motsvarande cirka 100 Mkr i bokförda värden vilket frigjort knappt 410 Mkr i kapital. Det är framförallt avyttringarna i Thalamus Network, KM och AcadeMedia som gett överskottet. Avyttringar har också skett av PC Card International och Executive Entertainment. Vidare har överenskommits med det O-listenoterade IT-bolaget Gandalf om avyttring av Tractions aktier i Med Mera Distribution AB i utbyte mot aktier i Gandalf.


SPP-pengar

SPP:s regler för allokering, utbetalning och förfogande av överskottsmedel har ännu inte lett till någon SPP-arbitragemarknad. Tractions planer på att starta en sådan verksamhet ligger i ett avvaktande läge. SPP försöker använda kundernas medel till att rabattera nya kunder. Man försöker också få regelverket sådant att endast SPP kan hantera arbitragemarknaden. Förhoppningsvis leder detta till att de rättmätiga ägarna till överskotten får en något större andel. SPP-skalbolag kommer då också att gå in i den normala skalbolagshandeln.

Beslut om återköp av egna aktier

Styrelsen har mandat från bolagsstämman att återköpa egna aktier. Beslut har fattats att VD får verkställa köp av egna aktier enligt följande:
* Bemyndigandet får utnyttjas intill nästa bolagsstämma.
* Bolaget innehar inledningsvis inga egna aktier och kan komma att köpa inga eller högst 10% av antalet aktier.
* Köpen må ske i marknaden till priser ej överstigande vid var tid lägsta säljkurs.
* Motivet är att placera överskottslikviditet och att berika bolagets kvarvarande aktieägare med en högre andel av bolaget.
* Förvärvade aktier må användas som likvid vid bolagsaffärer eller åter säljas i marknaden.
* Beslutet måste ej utnyttjas.

Större händelser bland dotter- och intressebolag efter 1:a kvartals-rapporten

AcadeMedia
* Bolaget har förvärvat det danska medieföretaget Förlaget Aktuel Viden A/S.
* Tempot i utvecklingen ökas med utbildningsportalen AcadeMedia World.

Duroc
* Ett performanceavtal baserat på Durockonceptet har undertecknats med Tågkompaniet.
* Det under 1999 förvärvade dotterbolaget Swedish Saw Blades redovisade för första gången på flera år ett positivt resultat resultat för det första halvåret.

Thalamus
* Ett avtal har slutits med Göteborgs Energi om leverans av kompletta bredbandstjänster till villa- områden. Samarbetet innebär att de 16.000 villor som Göteborg Energi erbjuder fjärrvärmeanslutning även kan använda Thalamus kompletta bredbandstjänster som t ex Internet. På sikt även tjänster som telefoni, spel och video-on-demand.

Easy T
* Bolaget har förvärvat den engelska resebyrån Stemond Ltd.
* Inom kort lanseras onlineresetjänst på den brittiska marknaden.

Sigicom (f.d. Signalteknik C. Svensson AB)
* En private placement har tillfört bolaget 4 Mkr i nytt kapital.


Ekonomisk Information 2000
Publiceringsdatum för ekonomisk information:
3:e kvartalsrapporten 7 november
Bokslutskommuniké 7 februari 2001


Stockholm den 15 augusti 2000

Bengt Stillström
VD


Jag har översiktligt granskat denna delårsrapport och därvid följt rekommendation utfärdad av Föreningen Auktoriserade Revisorer FAR. En översiktlig granskning är väsentligt begränsad i förhållande till en revision. Det har inte framkommit något som tyder på att delårsrapporten inte uppfyller kraven enligt börs- och årsredovisningslagarna.

Stockholm den 15 augusti 2000

Anders Roos
Auktoriserad revisor

Delårsrapport januari - juni 2000