2000-11-07 11:36:00

Traction: Delårsrapport januari - september 2000

  • Resultat efter skatt uppgick till 361 Mkr, 64 kr
    per aktie
  • Avkastningen på eget kapital uppgick till 100%
  • 208 Mkr har investerats i Haldex motsvarande 10% av
    bolaget
  • Betydande finansiella resurser för nya affärer

    Verksamheten
    Tractions verksamhet går ut på att finna, bli delägare i, medverka till utveckling av och sedan sälja bolag. Vår väsentliga insats bör ligga i momentet att med vår metodik utveckla värdet av de bolag som vi engagerar oss i. En viss betydelse har också att komma in i projekten till rätt pris och att sälja dem till rätt pris.

    Under år 2000 har marknaden för att komma in i nya projekt varit usel, medan marknaden för att gå ur och för att finna ytterligare finansiärer varit utmärkt. Traction kommer därför att göra sitt bästa resultat någonsin.

    Bland börsens A-listade bolag har vi förhoppningsvis funnit ett förbisett guldkorn i Haldex. Vi har förvärvat drygt 10% av bolaget för drygt 200 Mkr och blivit bolagets största delägare.

    Marknaden för att finna nya intressanta projekt håller snabbt på att bli mycket bättre och Traction har drygt 200 Mkr i beredskap för nya affärer. Dessutom har vi engagerat några nya medarbetare så att vår kapacitet att ta hand om nya projekt förbättrats.

    Med en fördubblad synlig kapitalbas, uppgående till 700 Mkr, har också vår målsättning om 25% avkastning i nominella termer ökat till 175 Mkr för ett normalår. Det betyder c:a 30 kr per aktie. Det låter märkligt mycket, men hittills har vi i genomsnitt överträffat målet med god marginal. På kort sikt är det dock svårt att hålla ett sådant genomsnitt omedelbart efter ett exempellöst bra år. Bolagets ambitionsnivå är således mycket hög. Aktiemarknadens förväntan på vår prestationsförmåga är emellertid bekvämt låg.

    Ekonomi
    Koncernens nettoresultat av verksamheten uppgick efter tre kvartal till knappt 361 Mkr, eller 64 kronor per aktie, vilket motsvarar en avkastning på 100% på det synliga egna kapitalet. Resultatet har till övervägande del genererats genom minskat innehav i Thalamus Network och AcadeMedia samt vid försäljningen av KM-innehavet. Finansnettot inkluderar erhållna utdelningar och reavinster på kapitalplaceringsaktier liksom nedskrivning av kapitalplaceringsaktier till marknadsvärde. Under tredje kvartalet har SPP-medel som allokerats till koncernbolag intäktsförts med 7,9 Mkr. Dessa återfinns i resultaträkningen bland rörelsens intäkter.

    Det egna kapitalet per aktie har från årsskiftet ökat från 64:-/aktie till 126:-/aktie eller 717 Mkr. Därutöver uppgick reserven i koncernens noterade innehav per den 30 september 2000 till 117 Mkr, motsvarande knappt 21:-/aktie. Per den 6 november 2000 uppgick reserven till 68 Mkr. Något substansvärde beräknas ej, eftersom vi inte marknadsvärderar våra onoterade innehav. Moderbolagets nettoresultat uppgick för perioden till 309 Mkr och det synliga egna kapitalet uppgick till 650 Mkr.

    Investeringar
    Under de tre första kvartalen har drygt 263 Mkr investerats i gamla och nya projekt, främst i Haldex, där 208 Mkr investerats, samt i KM, Biophausia, Bricad, och Mediakey, samt de nya projekten Arvako Företagspoolen AB, Fastforward AB, Lobbit AB och MK-CES AB som är verksamt inom personaluthyrning av IT-lärare.

    Avyttringar har skett motsvarande drygt 105 Mkr i bokförda värden vilket frigjort knappt 415 Mkr i kapital. Det är framförallt avyttringarna i Thalamus Network, KM och AcadeMedia som gett överskottet. Avyttringar har också skett av PC Card International och Executive Entertainment. Vidare har avyttring av Tractions aktier i Med Mera Distribution AB skett genom utbyte mot aktier i Gandalf (noterat på OM Stockholmsbörsens O-lista).

    Tractions investering i Haldex
    Vi tycker att Haldex är ett mycket intressant exempel på marknadens felvärdering. Haldex innehåller ett spännande tillväxtbolag, Haldex Traction System, som lyckosamt lanserat en ny produkt, ett fyrhjuls-driftsystem för personbilar.

    Hittills har projektet under några år belastat Haldex resultat med c:a 100 Mkr per år. Eftersom produkten uppenbarligen lyckats i marknaden, borde denna belastning vändas till ett än större överskott inom två till tre år.

    När Haldex lyckas visa detta för marknaden borde aktievärderingen radikalt omprövas. Det kan göras på flera sätt, exempelvis genom en nyemission av en minoritet i dotterbolaget eller senast då resultatet demonstreras.
    Genom att bli Haldex största delägare räknar vi med att få ett visst gehör för våra ägarsynpynkter. Observera att vi uppfattar bolaget som mycket välskött!

    Lämpligen borde också utdelningen bytas ut mot ett inlösenprogram.
    Återköp av egna aktier
    I september har 24 350 B-aktier i Traction återköpts till kurs 129:-. Totalt antal
    utestående aktier uppgår därefter till 5 645 650.
    Händelse efter rapportperiodens utgång
    Ytterligare knappt 21 Mkr har investerats i Haldex efter rapportperiodens utgång
    varefter Traction äger 11% i bolaget.
    Ekonomisk Information 2000
    Publiceringsdatum för ekonomisk information:
    Bokslutskommuniké 7 februari 2001
    Stockholm den 7 november 2000
    Bengt Stillström
    VD
    Rapporten har ej varit föremål för särskild granskning av företagets revisorer.

    AB TRACTION (publ)
    Org.nr. 556029-8654

    Delårsrapport januari - september 2000