Pressmeddelande
Melker Schörling offentliggör avsikt att genomföra notering av Absolent Group AB (publ) och erbjuder aktieägare i MSAB att teckna aktier

01. september 2014

Huvudägaren Melker Schörling, via privatägt bolag, har tillsammans med styrelsen i Absolent Group AB (publ) ("Absolent" eller "Bolaget") beslutat om att genomföra en ägarspridning av aktierna i Absolent och samtidigt ansöka om upptagande av handel med Bolagets aktier på NASDAQ OMX First North. Erbjudandet omfattar totalt 50 Mkr, varav 23 Mkr avser en nyemission och resterande 27 Mkr utgör försäljning av en mindre del av Melker Schörlings innehav i Bolaget. Erbjudandet riktas endast till aktieägare i MSAB med avstämningsdag den 29 augusti 2014 samt till anställda i Absolent.

Absolent utvecklar och tillverkar filterutrustning för rening av förorenad industriluft, så kallad processluft, som innehåller oljedimma, oljerök eller stoft. Bolagets slutkunder är aktiva främst inom metallbearbetande industrier såsom fordon-, flyg-, elektronik-, medicin- och stålindustrin. Bolagets omsättning 2013 uppgick till ca 210 Mkr och rörelseresultatet före avskrivningar på immateriella tillgångar (EBITA) uppgick till ca 53 Mkr. Absolent har under en längre period visat god tillväxt och lönsamhet. Bolaget har produktutveckling och tillverkning i Sverige, Storbritannien och Tyskland och är verksamt globalt främst via distributörer. Bolaget grundades i Lidköping 1993 av Joakim Westh, som fortfarande är verksam i Bolaget, tillsammans med två partners. Melker Schörling förvärvade 67 % av Bolagets aktier 2006. Utöver Melker Schörling och Joakim Westh är även Carl-Henric Svanberg en stor aktieägare i Absolent. Övriga aktieägare är främst anställda i Bolaget.

För att skapa en handelsplats för befintliga aktieägare och erbjuda fler anställda möjligheten att vara aktieägare i Bolaget, samt för att stödja Bolagets fortsatta expansion, har beslut om notering tagits. Melker Schörlings försäljning motsvarande 27 Mkr syftar till att öka Erbjudandets storlek samt minska utspädningseffekten av en nyemission för de befintliga aktieägarna. Melker Schörling och Bolagets övriga storägare avser att ha ett långsiktigt ägande i Absolent även efter noteringen. Beslut om tilldelning vid överteckning av aktier fattas av styrelsen för Absolent, varvid målet kommer att vara att uppnå en bred spridning av aktierna samt att ge samtliga aktieägare i Melker Schörling AB och anställda inom Absolent möjligheten att bli aktieägare i Bolaget. Vid eventuell överteckning förbehåller sig Bolagets styrelse rätten att begränsa tilldelningen per anmälan för att möjliggöra en så bred spridning som möjligt.

Thenberg Fondkommission AB ("Thenberg") är finansiell rådgivare, emissionsinstitut samt Bolagets Certified Adviser. Prospekt, anmälningssedlar och finansiella rapporter finns tillgängliga på Absolents hemsida (www.absolentgroup.se) samt på Thenbergs hemsida (www.thenberg.se) från och med den 1 september 2014. Tryckt prospekt och anmälningssedlar finns att beställa från Thenberg från och med den 8 september.  

 

Erbjudandet i sammandrag

  • Erbjudandet riktas endast till aktieägare i MSAB med avstämningsdag 29 augusti 2014 samt till anställda i Absolent
  • Erbjudandets storlek: 50 000 000 kr
  • Antal aktier i Erbjudandet: Totalt 806 452 aktier varav 435 484 aktier avser försäljning av befintliga aktier och 370 968 aktier avser nyemitterade aktier som total representerar 7,5 % av antalet aktier och röster i Bolaget
  • Teckningskurs: 62 kr per aktie. Courtage utgår ej
  • Teckningsperiod: 15 - 26 september 2014
  • Information om tilldelning: Omkring den 30 september 2014
  • Upptagande av handel: Planerad till den 16 oktober 2014


Stockholm den 1 september 2014


Ytterligare information lämnas av:

Ordförande Absolent, Mikael Ekdahl: 08-407 36 60

VD MSAB, Ulrik Svensson: 08-407 36 60 

Prospekt - Absolent Group AB (publ)