29.03.2019 08:30:00 CET

Health Canada medicintekniska godkännande för Nexstim NBS system och NexSpeech®

Pressmeddelande, Helsingfors den 29 mars 2019 kl. 9.30 (EET)                                           

 Health Canada medicintekniska godkännande för Nexstim NBS system och NexSpeech®

Nexstim Abp (NXTMH:HEX, NXTMS:STO) ("Nexstim" eller "bolaget"), ett företag inom riktad neuromodulering som tagit fram och marknadsför ett banbrytande system för navigerad, individanpassad icke-invasiv hjärnstimulering för diagnostik och terapi meddelar att dess NBS system och NexSpeech ® har gokänts av Health Kanada.

Godkännandet tillåter Nexstim att börja marknadsföra och sälja sitt NBS-system och NexSpeech ® i Kanada. Bolaget har tidigare fastslagit ett distributions kontrakt med ett kanadensiskt företag för att påbörja försäljning av NBS och NexSpeech ® systemen på den kanadensiska marknaden.

NBS och NexSpeech® bildar tillsammans diagnostisk utrustning för att kartlägga och lokalisera de funktionella hjärnområden som är ansvariga för muskelfunktion och tal. Systemen används före neurokirurgiska ingrepp, som operation av hjärntumörer eller epilepsikolonier. Neurokirurgen kan använda resultaten från systemen för planeringen av operationer så att tumören kan avlägsnas till en så stor utsträckning som möjligt då de funktionella områdena av hjärnan förblir orörda. 

I NBS- och NexSpeech®-systemen ingår unika TMS-teknologilösningar som kallas navigerad transcranial magnetisk stimulering (nTMS). Med teknologin kan specifika hjärnregioner och punkter stimuleras individuellt, exakt reproducerbart.

Martin Jamieson, styrelseordförande och vd för Nexstim, lämnade följande kommentar: " Med stor glädje kan vi tillkännage att våra NBS- och NexSpeech®-system har fått godkännande av Health Kanada. Detta är betydande för vår fortsatta focus på den nordamerikanska marknaden. Med detta godkännandet och distributions kontraktet med Canadian Health Solutions fastslaget har vi nu en enastående möjlighet att slå igenom i den kanadensiska marknaden för att sälja vår unika teknologi.

För mer information, gå in på bolagets webbplats på www.nexstim.com eller kontakta:

Nexstim                                              
Martin Jamieson
ordförande och verkställande direktör
+44 771 516 3942
martin.jamieson@nexstim.com

Sisu Partners Oy (Certified Adviser) 
Jussi Majamaa
+ 358 40 842 4479
jussi.majamaa@sisupartners.com

Citigate Dewe Rogerson             
David Dible/Shabnam Bashir/ Sylvie Berrebi
+44 (0)207 2822949
david.dible@citigatedewerogerson.com

Om Nexstim Abp

Nexstim är ett medicintekniskt företag som tagit fram och kommersialiserar den världsledande TMS-tekniken SmartFocusTM för icke-invasiv hjärnstimulering vid behandling av egentlig depression (MDD). Bolagets proprietära system för navigerad hjärnterapi (Navigated Brain Therapy, NBT®) med avancerad 3D-navigering är den enda individanpassade tekniken för transkraniell magnetstimulering (TMS) som gör det möjligt att rikta in TMS exakt till den del av hjärnan som associeras till MDD.

Nexstim har lanserat sitt NBT®-system i USA för behandling av MDD efter att ha fått godkännande från FDA för marknadsföring och försäljning för denna indikation. NBT®-systemet har i Europa fått CE-märkning för behandling av egentlig depression och kronisk neuropatisk smärta.

Nexstim kommersialiserar också sitt NBS-system (Navigated Brain Stimulation) för diagnostiska tillämpningar på samma teknikplattform. NBS-systemet är det enda FDA-godkända och CE-märkta TMS-systemet för preoperativ kartläggning av hjärnbarken för motorik och tal. Nexstims aktier finns noterade på Nasdaq First North Finland och Nasdaq First North Sweden.

Mer information finns på www.nexstim.com.

Canada medicintekniska godkännande för NBS system och NexSpeech