Orkla ASA - Pressemeldinger
Orkla investerer 2,7 milliarder i ny fabrikk for produksjon av høyrent silisium til solceller ved Elkem Fiskaa i Kristiansand. Solar-satsingen bygger på ny og miljøvennlig prosessteknologi, et unikt forskningsmiljø og vil skape 140-150 nye arbeidsplasser. Ordinære leveranser av Elkem Solar Silicon® planlegges å starte medio 2008.
Investeringen legger grunnlaget for å bygge opp ett nytt høyteknologisk forretningsområde for Orkla med betydelig potensialet for ekspansjon.  
 
Fabrikken integreres i Elkem Fiskaas eksisterende silisiumverk og vil i første trinn produsere 5000 tonn silisium til solceller per år. Produksjonen baseres på en ny metallurgisk prosessteknologi utviklet av Elkem Solar som både er konkurransedyktig og miljøvennlig. Elkem har vært involvert i forskning og teknologiutvikling knyttet til høyrent silisium siden begynnelsen av 1980-tallet.
 
-  Byggingen av fabrikken i Kristiansand er et resultat av langsiktig teknologiutvikling og kunnskap til å industrialisere ny teknologi. Det er også en milepæl for Elkem som selskap, som tar skrittet inn i et raskt voksende marked drevet av den økende etterspørselen etter fornybar energi, sier administrerende direktør John G. Thuestad i Elkem.
Prosessteknologien har de siste to årene blitt testet med tilfredsstillende resultater i Elkems pilotanlegg på Fiskaa. Elkem Solars prosessrute bygger på metallurgiske prosesser. Produksjonen krever mindre energi og vil ha fordelaktig produksjonskost sammenlignet med eksisterende teknologi.
Elkem Solar Silisium® har i en årrekke blitt testet av ledende pilotkunder. Produktet gir solceller med samme effektivitet som ved bruk av eksisterende teknologi og er kvalifisert for kommersielle leveranser. Elkem har, med tilfredsstillende betingelser, inngått en 4 års kontrakt med en ledende aktør for omlag halvparten av volumet.
 
 
  
Det vil bli holdt en pressekonferanse ved Orklas hovedkontor på Skøyen i Oslo
 i dag kl. 12:00. Pressekonferansen vil bli direkte overført via Orklas hjemmeside både på norsk og engelsk.
 
 
 
Ref.:
Ole Enger, konserndirektør i Orkla ASA, styreleder Elkem AS, Tel. +472254 4545
John G. Thuestad, adm. direktør Elkem AS, Tel. +4791136901
Rune Helland, dir. Investor Relations, Tel: +4722544411
]]>