Oyj Ahola Transport Abp: Ahola Transport satsar på miljövänligare och trafiksäkrare transporter

13.Februari 2017 at 10:11:36 CET

1_AholaVehco
2_BirgittaHatt

Ahola Transport satsar på miljövänligare och trafiksäkrare transporter

Oyj Ahola Transport Abp gör betydande satsningar i fordonsdatorsystem för att kunna erbjuda allt miljövänligare och trafiksäkrare transporter. Företaget har under slutet av fjolåret försett ytterligare 150 fordon med datorer som hjälper och sporrar chaufförerna att köra mera bränsleeffektivt och trafiksäkert.

I och med satsningen finns ett enhetligt system nu i hela fordonsflottan. Systemet har levererats av det svenska företaget Vehco som flera år samarbetat med Ahola Transport. Via systemet lär sig chauffören att optimera sitt körsätt. Resultatet blir en lägre bränsleförbrukning, lägre belastning på miljön och ett mera trafiksäkert körsätt.

Högt index ger resultat

- I stället för att enbart mäta och rapportera bränsleförbrukningen mäter vi de faktorer i körsättet som direkt inverkar på förbrukning och utsläpp, säger kvalitetschef Birgitta Hatt vid Ahola Transport. Hon tillägger att chaufförerna oberoende av lastmängd eller väderförhållanden alltid har möjlighet att köra miljö- och trafiksäkerhetsmässigt optimalt, och det är vad vi mäter och rapporterar. Mätningarna sammanställs i ett eget definierat Green Wheels Index. För att få ett högt Green Wheels Index måste chauffören minska hastigheten och undvika bilens tomgång, kunna optimalt utnyttja fordonets rörelseenergi samt ha ett förutseende körsätt och därmed undvika kraftiga och onödiga inbromsningar.

Tack vare investeringen kan vi nu ytterligare höja Green Wheels indexet för hela fordonsflottan, sammanfattar Birgitta Hatt. Konceptet Green Wheels, används sedan tidigare av Ahola Transport för det omfattande miljöarbete som görs inom företaget. Ett högt index berättar med andra ord att chauffören kör både trafiksäkerhetsmässigt, miljömässigt och ekonomiskt bra.

"Ahola Transport är en av våra nyckelkunder som har använt vår Fleetmanagemet lösning i flera år, vi ser nu fram emot de stora möjligheter som erbjuds när man implementerat Vehco i hela flottan och integrerar Vehco med Ahola Transports affärskritiska lösningar. Ahola Transport ligger långt framme och har bidragit med viktig feedback gällande utveckling av vår produkt", säger Magnus Orrebrant, CEO, Vehco Group.

Investeringen i ett utökat antal datorer till chaufförernas förfogande i fordonen är också ett led i det effektiviseringsprogram som Ahola Transport offentliggjorde under hösten. En av tyngdpunkterna i programmet är att effektivera verksamheten via ökad digitalisering inom logistiktjänsterna, berättar Jukka Raudasoja, direktör för affärsområdet landsvägstransporter inom Ahola-koncernen.

Miljöarbetet inom Ahola Transport har en hög prioritet och företaget har varit miljöcertifierat sedan början av 2000-talet.

Tilläggsuppgifter ger:
Jukka Raudasoja, direktör för affärsområdet landsvägstransporter, tel. +358 (0) 400 44 2761
Birgitta Hatt, kvalitetschef, tel +358 (0) 44 449 4274

Bildtext bilaga 1: Vehco och Ahola Transport är nöjda med samarbetet. Från vänster Ahola Transports direktör Jukka Raudasoja och projektledare Joakim Asplund samt från Vehco Andreas Östlund och Magnus Gunnergård.

Bidtext bilaga 2: "Ett högt index betyder trafiksäkert och miljövänligt körbeteende" säger Ahola Transports kvalitetschef Birgitta Hatt.

Ahola Transport är ett finländskt publikt noterat familjeföretag som med 400 fordon erbjuder dynamiska internationella transporter och logistiktjänster. Våra kunder finns i Norden, Baltikum och CEE -länderna. Vår kundkrets bygger på långsiktiga relationer som byggts upp genom kundspecifika lösningar under vår över 60-åriga historia. Transportkoncernen omsätter ca 100 M€.