Postens logotyp Pressmeddelanden
 
Pressmeddelanden

Arkiv

Delårsrapporter

Årsredovisningar

Prenumerera på pressmeddelanden

Avsluta prenumerationen

Pressbilder

PDF-dokument

Engelska

PRESSMEDDELANDE Oktober 02, 2000

Nya frimärken 7 oktober 2000: Leksaksfrimärken av Lasse Åberg på Frimärkets Dag

Lasse Åberg har tecknat de frimärken som ges ut på Frimärkets Dag lördagen den 7 oktober. Utgåvan heter Leksaker och visar bland annat kottar med tändsticksben, nallar och robotar. Leksakerna på frimärkena är hämtade från olika generationer och de flesta kommer säkert att känna igen någonting från sin egen barndom.

Lasse Åberg är själv en hängiven leksakssamlare, eller som han uttrycker sig: "tar hand om leksaker". Om sina nya frimärken säger han:
 
-Mina leksaksstilleben är grupperade som en liten tablå där jag vill att det ska se ut som om barnet precis tröttnat på leken och gått därifrån.
 
Vid Frimärkets Dag-firandet den 7 oktober kommer postkontor och frimärksklubbar på 120 olika platser i landet att hitta på variationer kring temat Leksaker, till exempel tävlingar, lekar och utställningar. Lasse Åberg kommer själv att befinna sig på Stockholms Central för att signera sina frimärken på lördagen klockan 12-14. På söndagen är han i Nordstan i Göteborg mellan kl. 12-14.
 
På Frimärkets Dag startar också tävlingen "Hur skulle det se ut om alla gjorde sitt eget frimärke?", där alla får vara med och ge förslag på frimärksmotiv. En jury väljer ut ett segrande förslag, som kommer att ges ut som frimärke senast 2003. Mer information om tävlingen kommer att finnas på postkontoren och på www.posten.se.
 
Motiven på leksaksfrimärkena är: Teparty, där en celluloiddocka och en teddybjörn sitter till bords; Våren är här, med bland annat jojo, hopprep och stenkulor; Livet på landet, som visar både kottkon, en docka i folkdräkt och en häst- och vagnleksak; Livet i staden, med gamla klassiska leksaksbilar, bland annat den tyska Schucobilen, och en polis som dirigerar trafiken; På stationen, som visar ett klassiskt leksakståg i trä och två gubbar och Nutida favoriter med en legotraktor, en robot och förra årets fluga Furbee.
 
Lasse Åberg har tecknat motiven och gravörerna är Czeslaw Slania, Lars Sjööblom, Martin Mörck och Piotr Naszarkowski. Frimärkena trycks i en kombination av 1 färg ståltryck och 4-färgsoffset. Leksaker är frimärken avsedda för inrikes brev. De säljs i häfte om sex stycken med sex motiv.

Vid frågor kontakta:
Torbjörn Westerlund, Posten Frimärken,
tel. 08-781 54 69 torbjorn.westerlund@pf.posten.se

Back Print