22.08.2014 15:35:13 CET

PolyPlank AB : Delårsrapport januari-juni 2014

Bengt Nilsson, vvd har tillträtt som VD. Bengt har arbetat i koncernen, dels operativt dels i styrelsen i många år. Bengt kommer tillföra värdefulla egenskaper i koncernen. Han har gedigen erfarenhet från ledande befattningar inom det privata näringslivet. Vår tidigare vd är numera ansvarig för fastighetsmarknaden.

Leif Jilkén, styrelseordförande

Vd har ordet

Bäste aktieägare och andra intressenter. Perioden har speglats av god orderingång. Mycket roligt är att vi fått fortsatt bra orderingång vad gäller vår nya produktgrupp balkonger. Koncernen har trots detta haft svårt att leverera tillräckliga volymer. Vi har haft förseningar vid inköp av råvaror.

Vårt dotterbolag Fröseke Panel AB har drabbats succesivt av vikande avrop under senare delen av våren från vårt återförsäljande bolag i Norge.

Ett effektiviserings- och kostnadsbesparingsprogram har startats. Målet är att uppnå en resultatförbättring uppgående till 8 MSEK på årsbasis. Programmet beräknas få full effekt från och med våren 2015.

Styrelsen och undertecknad bedömer att en omsättning på 75 MSEK blir svår att nå enligt tidigare prognos.

Bengt Nilsson, VD

Andra kvartalet 2014, koncernen

Första halvåret 2014, koncernen

Volymnedgången mot förväntan avser främst minskning av paneler till Norge men även systemprodukter visar mindre volymer än förväntat. Periodens resultat efter avskrivningar har påverkats av lägre omsättning än väntat. I resultatet ingår även avskrivningar 2,6 MSEK (1,7).

Inledning

Säsongsvariationer

Perioden följer den normala säsongsvariationen, med svaga första och tredje kvartal och med starkare andra och fjärde kvartal. Beroende på omsättningens innehåll avseende produkter och marknader har säsongsvariationerna utjämnats.

Viktiga händelser efter rapportperiodens utgång

Med avsikt att nå ett ytterligare affärsområde har Polyplank förvärvat Repoc AB. Repoc har under en längre tid varit Polyplanks samarbetspartner vad gäller utveckling av produkter samt tillverkning av vissa detaljer.

Ägarna till vårt återförsäljarbolag i Norge har meddelat att de antingen lägger ner eller accepterar det förslag till framtida verksamhet, som Polyplank tillsammans med återförsäljarens största leverantör tillika en av Europas ledande tillverkare av parkettgolv, föreslagit. Styrelsen bedömer att detta är en möjlighet att även få ut Polyplank produkter på den norska marknaden.

Den 22 augusti firar bolaget 20 år med öppet hus för aktieägare, kunder och leverantörer. Polyplank har under ett stort antal år visat att materialkompositen har en lång livslängd, vilket uppskattas av köpare med produktperspektiv över en tidscykel på 20 år. Produkter för mer än 300 MSEK har nått marknaden med den recyklade materialkompositen.

Miljö

Ökande miljöproblem i kombination med ökad medvetenhet om dess orsaker och konsekvenser har resulterat i att miljöfrågan idag är en av samhällets mest prioriterade. En viktig källa till miljöproblemen är ineffektivt användande av de befintliga naturresurserna, t ex genom avsaknad av återvinning och återanvändning av material. Även ur ekonomisk synvinkel har företagen i högre grad börjat inse fördelarna av återvinning och återanvändning.

Polyplanks grundares framsynthet gör att koncernen idag, via en unik process, kan erbjuda ett materialåtervinningsbaserat material som består av termoplaster och organiska fibrer. Termoplasterna och de organiska fibrerna kommer från använda råvaror som faller från hushåll och industri. Istället för potentiella avfallsmiljöproblem blir de värdefulla komponenter som kan ersätta jungfruliga naturresurser. Den unika processen möjliggör även att det tillverkade materialet enkelt och resurseffektivt kan materialåtervinnas.

Polyplankmaterialet har även flera fysiska egenskaper som beroende på applikation har potentiella miljöfördelar. Exempel på dessa är att materialet inte behöver ytbehandlas och är fukttåligt. Förutom materialets positiva miljöegenskaper arbetar företaget även med att utveckla nya erbjudanden och applikationer som möjliggör ökad direkt återanvändning och rekonditionering av redan tillverkade produkter/applikationer.

Sammantaget ger detta att polyplankmaterialet och produkter tillverkade av detta, förutom minskad miljöpåverkan, även långsiktiga kostnadsbesparingar som många gånger ligger i linje med våra kunders miljöpolicy.

Verksamhet och Marknad

Verksamheten

Polyplank baserar sin verksamhet på en processteknik för framställning av ett kompositmaterial bestående av återvunna termoplaster och träfibrer. Av denna komposit tillverkas extruderade, formsprutade och pressade produkter. Kunderna finns inom den offentliga såväl som den privata sektorn.

Marknaden

Koncernen fokuserar på fem huvudsakliga produktgrupper:

System till fastighetssektorn

Affärsområdet innefattar en rad olika applikationssystem, t ex miljöhus, terrassavskiljare, avskärmningar, balkonger och loftgångar. Bolagets fokus har under de senaste åren intensifierats inom detta område. Konsekvent marknadsföring under många år har gett en position där kännedom om bolagets systemprodukter har ökat. Under 2011 utvecklades ett nytt system där polyplankprofiler kombineras med aluminiumprofiler. Kombinationen ger möjligheter att skapa nya formspråk och att utveckla designen.

Marknadspotentialen är mycket stor då samtliga fastighetsbolag alltid kommer att ha betydande renoveringsbehov under varje verksamhetsår.

Profiler för andra applikationer

Affärsområdet omfattar profiler för vidareförädling inom en rad områden. Bl a finns avtal med San Sac AB avseende försäljning av källsorteringsskåp och miljöhus.

Även den homogena träkompositprofilen BeachPlank till terassgolv ingår i detta affärsområde. Terassplankor i träkomposit har fått ett starkt fäste i många länder utanför Norden, främst Nordamerika men även västra Europa. Produkten kan med fördel ersätta träbaserat trallvirke och stenmaterial i t ex uteplatser.

System för bullerreduktion

Polyplank har ett väl utvecklat och testat produktsortiment för reduktion av buller. Bolaget kommer att fortsätta bearbeta kunder inom detta segment. Marknaden för bullerdämpning kommer att öka då större krav ställs från myndigheter och privatpersoner gällande reduktion av skadligt buller i samhället.

Hylsplugg till pappersindustrin

Bolaget levererar idag enligt avtal till en stor koncern inom pappersindustrin där hylspluggen används som belastnings- och transportskydd i pappersbalar. Hylspluggen kan återanvändas ett flertal gånger och dotterbolaget OFK Plast AB rekonditionerar pluggen och de som ej kan återanvändas  materialåtervinns i moderbolagets produktion av nya produkter. I detta område är återvinningscirkeln i princip sluten då fibrerna kommer från återvunnet returpapper. Sammantaget ger detta en fördelaktig materialkostnad.

Ambitionen är att fortsätta utveckla våra hylspluggar för att ytterligare förstärka vår position som en konkurrenskraftig aktör inom detta område.

Paneler för inomhusbruk

Det helägda dotterbolaget Fröseke Panel AB tillverkar paneler i MDF (Medium Density Fiberboard) för inomhusbruk. Skivan är en massiv spånskiva avsedd att klä väggar och tak med en snygg ytbehandlad panel. Den är lätt och snabb att applicera och ersätter till stor del gipsskivor samt tapeter och annan vägbeklädnad. Största volymerna exporteras till Norge men dess fördelar upptäcks mer och mer även i Sverige och volymerna förväntas öka. Fröseke tillverkar väggar och takpaneler i olika tjocklekar för att användas både för nyproduktion och reparationer och underhåll.

Framtidsutsikter

Marknadspotentialen inom fastighetssektorn bedöms som mycket stor och bolaget bedömer att våra konkurrensfördelar gentemot befintliga material på marknaden ger oss goda framtidsutsikter. Produkterna tillverkas av råvaror som redan varit ute i konsumentledet eller som faller från industrin. Köpande kunder värnar genom medvetna inköpsval om sin egen närmiljö och i det stora perspektivet även den globala miljön.

Polyplank ska fortsätta att utveckla konkurrenskraftiga produkter med funktionell design, utifrån kundernas behov, som är ekonomiskt och miljömässigt fördelaktigare alternativ än motsvarande baserade på bland annat tryckimpregnerat virke, ädelträ och bestruket trä. Polyplank skall även verka för att reducera kundernas underhållskostnader.

Finansiering och likviditet

De likvida tillgångarna uppgick vid rapportperiodens utgång till 0,8 MSEK (1,0). Likviditeten har varit och är fortfarande ansträngd. Huvudägaren Stångåkonsult i Kalmar HB har under perioden lånat bolaget 1,8 MSEK och skulden uppgår till 4,2 MSEK (2,3) per den 30 juni 2014. Koncernens räntebärande skulder uppgår vid rapportperiodens utgång till 21,1 MSEK (14,3). Dessa består av långfristiga skulder 6,1 MSEK (5,7), fakturabelåning 3,5 MSEK (4,6) samt övriga kortfristiga räntebärande skulder 11,5 MSEK (4,0).

Investeringar

Investeringar i immateriella- och materiella anläggningstillgångar uppgick under andra kvartalet till 1,1 MSEK (2,7).

Skatter

Polyplank AB (publ) har skattemässiga ackumulerade underskottsavdrag som uppgick till 138,7 MSEK vid 2013 års taxering. OFK Plast AB har skattemässiga ackumulerade underskottsavdrag som uppgick till 2,5 MSEK vid 2013 års taxering. Koncernens skattemässiga ackumulerade underskottsavdrag uppgår således till 141,2 MSEK. Skattevärdet av outnyttjade underskottsavdrag aktiveras endast i den mån det är mycket sannolikt att dessa kommer att innebära lägre skatteinbetalningar i framtiden. Av försiktighetsskäl redovisas inte någon uppskjuten skattefordran i vare sig PolyPlank AB (publ) eller dotterbolaget OFK Plast AB.

I koncernen redovisas en uppskjuten skatteskuld om 57 KSEK hänförlig till förvärvet av OFK Plast AB.

Transaktioner med närstående

Huvudägaren Stångåkonsult i Kalmar HB har en fordran på bolaget om 4,2 MSEK (2,3) den 30 juni 2014, som avser inlånade medel.

Inköpen från RA i Högsby AB, där Stångåkonsult i Kalmar HB är den största ägaren, har under andra kvartalet 2014 uppgått till 0,9 MSEK (0,4) och har skett till marknadsmässiga villkor. Polyplank använder RA:s patenterade bärande konstruktion i vissa av sina produkter för fastighetssektorn.

Inköp från Helgenäs Byggvaror AB, där tidigare vd Kenth Danielsson är delägare, har under andra kvartalet 2014 uppgått till 0,3 MSEK (3,8).

Alla inköp och försäljning till närstående har skett till marknadsmässiga villkor.

Moderbolaget

Omsättningen för andra kvartalet uppgick till 6,8 MSEK (11,1). Resultatet efter avskrivningar uppgick till -0,7 MSEK (-1,3). Investeringar i immateriella anläggningstillgångar uppgick till 0,6 MSEK (0). Likviditeten den 30 juni uppgick till 0,1 MSEK (0,1).

Antalet anställda under rapportperioden var 15 jämfört med 15 i genomsnitt under helåret 2013 i moderbolaget.

Risker och osäkerhetsfaktorer

Koncernens riskbild beskrivs i årsredovisningen för 2013 (sidan 14 samt sidan 46).

Redovisningsprinciper

Denna delårsrapport är upprättad i enlighet med IAS 34 "Delårsrapportering" och Årsredovisningslagen. Koncernredovisningen är upprättad i enlighet med International Financial Reporting Standards (IFRS), sådana de antagits av EU samt RFR 1 Kompletterande redovisningsregler för koncerner. Moderbolaget tillämpar Årsredovisningslagen och Rådet för finansiell rapporterings rekommendation RFR 2 "Redovisning för juridiska personer". Samma redovisningsprinciper och beräkningsmetoder har använts i delårsrapporten som i årsredovisningen för 2013.

Nya redovisningsprinciper

Innehållet i nya eller reviderade IFRS samt tolkningsuttalanden från IFRIC som trätt i kraft 1 januari 2014 har ej någon effekt på koncernens eller moderbolagets finansiella ställning eller resultat.


Styrelsen och verkställande direktören intygar härmed att delårsrapporten ger en rättvisande översikt av koncernens verksamhet, ställning och resultat samt beskriver väsentliga risker och osäkerhetsfaktorer som företaget står inför.

Färjestaden den 22 augusti 2014

Styrelsen

Leif Jilkén                            Bengt Nilsson
Styrelseordförande                                Verkställande direktör                       

Ulf Ramström                     Henrik von Heijne             
Styrelseledamot                                    Styrelseledamot                                                                

Revisorernas granskningsrapport

Denna delårsrapport har inte varit föremål för revisorernas granskning.

Kommande rapporttillfällen

För ytterligare information

Bengt Nilsson, VD, tel 0485-66 44 80

Marina Abrahamsson, Ekonomiansvarig, tel 0485-66 44 80

Polyplank AB (publ)

Storgatan 123, SE-386 35 Färjestaden

Tel 0485-66 44 80 Fax 0485-66 44 89.

E-post info@polyplank.se

www.polyplank.se

Org.nr 556489-7998

Polyplank handlas på NASDAQ OMX First North under beteckningen POLY. Aktiens ISIN-kod är SE0005569290.

Mangold Fondkommission AB är bolagets Certified Adviser och Likviditetsgarant, tel. 08-503 015 50, www.mangold.se


Rapport över totalresultatet för koncernen

Belopp i KSEK
April-Juni
2014
April-Juni
2013
Jan-Juni
2014
Jan-Juni
2013
Helåret
2013
Nettoomsättning 10 674 11 344 19 344 23 141 42 148
Aktiverat arbete för egen räkning 1 033 412 1 033 412
Övriga intäkter 27 4 27 8 131
11 734 11 760 20 404 23 561 42 279
Råvaror och förnödenheter -6 820 -7 970 -10 243 -15 458 -27 623
Övriga externa kostnader -2 217 -1 741 -5 092 -3 178 -10 941
Personalkostnader -4 423 -2 659 -7 896 -5 072 -10 282
Avskrivningar av materiella och immateriella anläggningstillgångar -1 179 -843 -2596 -1 709 -4 127
Övriga rörelsekostnader -225 -301
Rörelseresultat -2 905 -1 463 -5 423 -2 081 -10 995
Finansiella intäkter 1 14 1 14 15
Finansiella kostnader -775 -379 -1 240 -748 -2 387
Finansnetto -774 -365 -1 239 -734 -2 372
Resultat före skatt -3 679 -1 828 -6 662 -2 815 -13 367
Skatt 81
Årets resultat -3 679 -1 828 -6 662 -2 815 -13 286
Övrigt totalresultatet
Poster som inte ska återföras via resultaträkningen
Omvärdering fastighet 1 473
Årets totalresultat -3 679 -1 828 -6 662 -2 815 -11 813
Årets resultat hänförlig till:
Moderbolagets aktieägare
-3 679 -1 828 -6 662 -2 815 -13 286
Årets totalresultat hänförlig till:
Moderbolagets aktieägare -3 679 -1 828 -6 662 -2 815 -11 813
Resultat per aktie (SEK), före och efter utspädning -3,20 -0,57 -5,80 -0,88 -34,69
Resultat per aktie (SEK) beräknat på genomsnittligt antal utestående aktier -3,20 -0,57 -7,40 -088 -40,88
Antal utestående aktier vid periodens slut i tusental 1 149 3 201 1 149 3 201 383
Genomsnittligt antal aktier i tusental 1 149 3 201 900 3 201 325

Rapport över finansiell ställning för koncernen

 Belopp i KSEK
2014-06-30 2013-06-30 2013-12-31
Tillgångar
Tecknat men ej inbetalt belopp pågående nyemission 16 262
Anläggningstillgångar
Immateriella anläggningstillgångar
Balanserade utgifter för utveckling mm 1 080 567 537
Patent, licenser och varumärken 37 110 73
S:a immateriella anläggningstillgångar 1 117 677 610
Materiella anläggningstillgångar
Byggnader och mark 2 311 2 296 2 250
Maskiner och andra tekniska anläggningar 22 809 5 497 23 409
Förbättringsutgifter på annans fastighet 442 550 496
Inventarier, verktyg och installationer 1 266 2 165 1 703
S:a materiella anläggningstillgångar 26 828 11 607 27 858
Finansiella anläggningstillgångar
Andelar i andra företag 22 22
S:a finansiella anläggningstillgångar 22 22
Summa anläggningstillgångar 27 967 12 284 28 490
Omsättningstillgångar
Varulager 9 673 5 504 5 893
Kundfordringar 5 347 8 867 6 100
Aktuell skattefordran 330 330 213
Övriga fordringar 9 425 2 846 1 419
Förutbetalda kostn och uppl intäkter 1 604 2 397 783
Likvida medel 823 1 036 70
Summa omsättningstillgångar 27 202 20 980 14 478
Summa tillgångar 55 169 33 264 58 230



Belopp i KSEK
2014-06-30 2013-06-30 2013-12-31
Eget kapital
Aktiekapital (1 149 405 aktier, fg år 3 201 354) 28 735 8 003 9 578
Pågående emission aktiekapital 19 157
Övrigt tillskjutet kapital 37 362 34 563 41 800
Övriga reserver 1 473 1 953 1 473
Balanserade vinstmedel inkl årets resultat -56 246 -39 591 -49 584
Eget kapital hänförligt till moderbolagets ägare 11 324 4 928 22 424
Skulder
Långfristiga räntebärande skulder 6 079 5 746 6 832
Uppskjuten skatteskuld 57 138 57
S:a långfristiga skulder 6 136 5 884 6 889
Kortfristiga räntebärande skulder 14 980 8 588 15 889
Leverantörsskulder 9 541 8 430 8 052
Övriga kortfristiga skulder 1 932 2 518 1 517
Upplupna kostnader och förutbetalda intäkter
Avsättningar
10 916
340
2 875
40
3 119
340
S:a kortfristiga skulder 37 709 22 451 28 917
Summa skulder 43 845 33 263 35 806
Summa eget kapital och skulder 55 169 33 263 58 230
Räntebärande skulder 21 059 14 334 22 721

 


Koncernens rapport över förändring i eget kapital

Hänförligt till Moderföretagets aktieägare                            
Belopp i KSEK Aktiekapital Övrigt
 tillskjutet kapital
Övriga
reserver
Balanserat resultat inkl
årets resultat
Summa eget kapital
Ingående eget kapital 1 januari 2013 8 003 33 563 -36 298 5 268
Årets resultat - - -13 286 -13 286
Övrigt totalresultat - - 1 473 - 1 473
Summa totalresultat 8 003 33 563 1 473 -49 584 -6 545
Transaktioner med ägare
Aktieägartillskott 1 000 1 000
Nyemission 1 575 2 835 - - 4 410
Pågående nyemission 19 157 5 747 24 904
Emissionskostnader - -1 386 - - -1 386
Summa tillskott från och värdeöverföring till
Aktieägare redovisat direkt i eget kapital
20 732 8 237 0 0 28 969
Utgående eget kapital 31 december 2013 28 735 41 800 1 473 -49 584 22 424
Ingående eget kapital 1 januari 2014 28 735 41 800 1 473 -49 584 22 424
Årets resultat - - -6 662 -6 662
Övrigt totalresultat - - - - -
Summa totalresultat 28 735 41 800 1 473 -56 246 15 762
Transaktioner med ägare
Emissionskostnader - -4 438 - - -4 438
Summa tillskott från och värdeöverföring till
Aktieägare redovisat direkt i eget kapital
-4 438 -4 438
Utgående eget kapital 30 juni 2014 28 735 37 362 1 473 -56 246 11 324

Moderbolagets resultaträkning

Belopp i KSEK
April-Juni
2014
April-Juni
2013
Jan-Juni
2014
Jan-Juni
2013
Helåret
2013
Nettoomsättning 6 801 11 151 11 304 22 592 40 125
Förändring av lager av produkter i arbete, färdiga varor och
pågående arbete för annans räkning
-563 -895 -455 -772 -872
Aktiverat arbete för egen räkning 603 155 603 155 155
Övriga intäkter 5 9 133
6 841 10 416 11 452 21 984 39 541
Råvaror och förnödenheter -3 002 -7 342 -4 906 -15 124 -27 927
Övriga externa kostnader -1 406 -1 490 -2 725 -2 607 -8 648
Personalkostnader -2 414 -2 246 -4 207 -4 236 -7 916
Avskrivningar av materiella och immateriella anläggningstillgångar -684 -683 -1 391 -1 366 -2 759
Övriga rörelsekostnader
Rörelseresultat -665 -1 345 -1 777 -1 349 -7 709
Nedskrivning aktier i dotterbolag -1 515
Finansiella intäkter 1 14 1 14 15
Finansiella kostnader -592 -365 -1 001 -721 -2 132
Finansnetto -591 -351 -2 777 -707 -3 632
Resultat efter finansiella poster -1 256 -1 696 -2 777 -2 056 -11 341
Bokslutsdispositioner
Lämnade koncernbidrag -1 500
Resultat före skatt -1 256 -1 696 -2 777 -2 056 -12 841
Skatt
Årets resultat -1 256 -1 696 -2 777 -2 056 -12 841
Resultat per aktie (SEK), före och efter utspädning -1,09 -0,52 -2,42 -0,64 -33,53
Resultat per aktie (SEK) beräknat på genomsnittligt antal utestående aktier -1,09 -0,31 -3,09 -0,64 -39,51
Antal utestående aktier vid periodens slut i tusental 1 149 3 201 1 149 3 201 383
Genomsnittligt antal aktier i tusental 1 149 3 201 900 3 201 325

 


Moderbolagets Balansräkning

 Belopp i KSEK
2014-06-30 2013-06-30 2013-12-31
Tillgångar
Tecknat ej inbetalt pågående nyemission 15 262
Anläggningstillgångar
Immateriella anläggningstillgångar
Balanserade utgifter för utveckling mm 823 85 280
Patent, licenser och varumärken
S:a immateriella anläggningstillgångar 823 85 280
Materiella anläggningstillgångar
Byggnader och mark 2 311 2 255
Maskiner och andra tekniska anläggningar 2 915 4 897 3 675
Förbättringsutgifter på annans fastighet 442 577 496
Inventarier, verktyg och installationer 1 153 2 260 1 574
S:a materiella anläggningstillgångar 6 821 7 734 8 000
Finansiella anläggningstillgångar
Andelar i koncernföretag 4 970 600 4 970
S:a finansiella anläggningstillgångar 4 970 600 4 970
Summa anläggningstillgångar 12 614 8 419 13 250
Omsättningstillgångar
Varulager 3 513 5 572 3 807
Kundfordringar 5 240 6 855 6 086
Fordringar hos koncernföretag 20 212 1 074 14 963
Aktuell skattefordran 227 187 147
Övriga kortfristiga fordringar 1 222 2 664 485
Förutbetalda kostn och uppl intäkter 1 427 1 930 532
Likvida medel 72 1 1
Summa omsättningstillgångar 31 913 18 283 26 021
Summa tillgångar 44 527 26 702 54 533

 





Belopp i KSEK
2014-06-30 2013-06-30 2013-12-31
Bundet egetkapital
Aktiekapital (1 149 405 aktier, fg år 3 201 354) 28 735 8 003 9 578
Pågående emission 19 157
Uppskrivningsfond 1 478 1 478
Summa aktiekapital och reserver 30 213 8 003 30 213
Ansamlad förlust
Överkursfond 39 712 32 564 39 712
Balanserad förlust -52 683 -35 361 -35 361
Periodens förlust -2 777 -360 -12 841
Summa ansamlad förlust -15 748 -3 657 -8 490
Summa eget kapital 14 465 4 346 21 723
Avsättningar
Garantier 340 40 340
Summa avsättningar 340 40 340
Skulder
Konvertibla lån 4 929 4 929
Långfristiga räntebärande skulder 1 150 3 645 1 418
Summa långfristiga skulder 6 079 3 645 6 347
Kortfristiga räntebärande skulder 14 001 8 538 14 873
Leverantörsskulder 5 695 7 131 7 619
Skulder till koncernföretag 61 61 61
Övriga kortfristiga skulder 1 535 409 1 321
Upplupna kostnader och förutbetalda intäkter 2 351 2 532 2 249
Summa kortfristiga skulder 23 643 18 671 26 123
Summa eget kapital och skulder 44 527 26 702 54 533
Varav räntebärande skulder 20 080 12 183 21 220

Moderbolagets egetkapitalräkning

Belopp i KSEK Aktie- kapital Uppskriv- ningsfond Överkurs fond Balanserat resultat Årets
resultat
Totalt
Ingående eget kapital 1 januari 2013 8 003 32 564 -33 820 -2 541 4 206
Årets resultat - - -12 841 -12 841
Resultatdisposition enligt beslut vid årsstämma - - -2 541 2 541 -
Ökning uppskrivningsfond - 1 478 - - 1 478
Övrigt totalresultat - - - - -
Summa totalresultat 8 003 1 478 32 564 -36 361 -12 841 -7 157
Transaktioner med aktieägarna
Nyemission 1 575 2 835 - - 4 410
Pågående nyemission 19 157 5 747 24 904
Emissionskostnader - -1 434 - - -1 434
Aktieägartillskott - - 1 000 - 1 000
Summa tillskott från och  värdeöverföring till
Aktieägare redovisat direkt i eget kapital
20 732 7 148 1 000 - 28 880
Utgående eget kapital 31 december 2013 28 735 1 478 39 712 -35 361 -12 841 21 723
Ingående eget kapital 1 januari 2014 28 735 1 478 39 712 -35 361 -12 841 21 723
Periodens resultat - - -2 777 -2 777
Resultatdisposition enligt beslut vid årsstämma -12 841 12 841
Övrigt totalresultat - -
Summa totalresultat 28 735 1 478 39 712 -48 202 -2 777 18 946
Transaktioner med aktieägarna
Emissionskostnader - - -4 481 - - -4 481
Summa tillskott från och värdeöverföring till
Aktieägare redovisat direkt i eget kapital
- -4 481 - - -4 481
Utgående eget kapital 30 juni 2014 28 735 1 478 35 231 -48 202 -2 777 14 465

Koncernens rapport över kassaflöden i sammandrag

Belopp i KSEK April-Juni
2014
April-Juni
2013
Jan-Juni
2014
Jan-Juni
2013
Helåret
2013
Kassaflöde löpande verksamhet -2 500 -985 -4 066 -881 -9 104
Förändringar av rörelsekapital -3 950 1 148 -3 270 1 314 -8 049
Kassaflöde investeringsverksamheten -1 680 -1 315 -2 073 -1 330 -1 349
Kassaflöde finansieringsverksamheten 8 621 2 153 10 162 1 805 18 489
Periodens kassaflöde 491 1 001 753 908 -58
Likvida medel vid periodens ingång 332 35 70 128 128
Likvida medel vid periodens utgång 823 1 036 823 1 036 70

Moderbolagets kassaflödesanalys i sammandrag

Belopp i KSEK April-Juni
2014
April-Juni
2013
Jan-Juni
2014
Jan-Juni
2013
Helåret
2013
Kassaflöde löpande verksamhet -572 -1 013 -1 386 -690 -6 931
Förändringar av rörelsekapital -6 825 899 -9 318 1 423 -8 735
Kassaflöde investeringsverksamheten -655 -1 058 -753 -1 058 1 233
Kassaflöde finansieringsverksamheten 8 123 2 153 11 528 1 305 16 898
Periodens kassaflöde 71 981 71 980 -1
Likvida medel vid periodens ingång 1 1 1 2 2
Likvida medel vid periodens utgång 72 982 72 982 1

 Data per aktie

Moder-bolaget Moder-bolaget Moder-bolaget Koncernen Koncernen Koncernen
2014-06-30 2013-06-30 2013-12-31 2014-06-30 2013-06-30 2013-12-31
Antal aktier vid periodens slut, tusental 1 149 3 201 383 1 149 3 201 383
Resultat per aktie, SEK -1,09 -0,52 -33,53 -3,20 -0,57 -34,69
Eget kapital per aktie 12,59 1,29 58,55 9,86 1,54 56,72

Nyckeltal

Moder-bolaget Moder-bolaget Moder-bolaget Koncernen Koncernen Koncernen
2014-06-30 2013-06-30 Helåret
2013
2014-06-30 2013-06-30 Helåret
2013
Avkastning på
totalt kapital, %
neg neg neg neg neg neg
Rörelse-
marginal, %
neg neg neg neg neg neg
Vinstmarginal, % neg neg neg neg neg neg
Bruttovinst-
marginal, %
47,6 26,1 30,4 45,8 29,7 34,5
Soliditet % 32,4 13,2 39,8 20,5 14,8 38,5
Skuldsättnings-
grad, %
138,8 280,3 97,7 186,0 290,9 101,3

Delårsrapport januari-juni 2014