Aqua Bio Technology : Fortsatt overskudd på løpende drift - tvistemål påvirker resultat negativt

17.August 2017 at 13:17:11 CET

ABT PR NOR.PDF
ABT 1 halvår 2017 rapport.pdf

Aqua Bio Technology ASA (ABT) fortsetter å levere overskudd på den løpende driften. Engangskostnader knyttet til selskapets tvistemål med en tidligere amerikansk kunde førte likevel til at resultatet etter skatt i 1. halvår 2017 endte på minus 2,8 millioner kroner og EBITDA på minus 3,3 millioner kroner. Tilsvarende tall for samme periode året før var henholdsvis 2,8 millioner kroner og 6,7 millioner kroner.

Betydelige kostnader knyttet til tvistemålet med en tidligere amerikansk kunde legger fortsatt en demper på ABTs finansielle resultater. Det er likevel gledelig at resultatene av den daglige, operative driften isolert sett er positiv. Etter implementeringen av en utvidet forretningsmodell og en forventet snarlig positiv avklaring på tvistemålet, ser ABT positivt på selskapets videre utvikling.

Saken anført mot ABT ble avvist av en amerikansk domstol i to omganger under 2016 og henvist til endelig avgjørelse ved voldgift i Storbritannia, som er den tvisteløsningsmekanismen som opprinnelig ble avtalt mellom partene. Saken har lenge vært berammet for voldgiftsbehandling i London i september 2017, men på grunn av sykdom hos voldgiftsdommer er saken utsatt og antas å komme opp noe senere i 2017. ABTs oppfatning er at selskapet har en sterk sak og ser frem imot en endelig avklaring slik at selskapets ledelse kan fokusere fullt og helt på den daglige driften og skape verdier for eierne.

Tvistemålet har samlet sett i 2016 og 2017 påført selskapet engangskostnader på om lag 17 millioner kroner.

ABTs inntekter i første halvår 2017 endte på 8,9 millioner kroner, sammenlignet med 25,1 millioner kronei tilsvarende periode året før. Reduksjonen i inntekter skyldes bortfall av faste minimum royaltyinntekter fra den opprinnelige avtalen med den amerikanske partneren Restorsea. Disse ble avsluttet i 4. kvartal 2016 iht til avtalen, som tidligere varslet. ABT har gjennom avtalen med Restorsea, inntekter fremover basert på royalties av faktisk salg.

I løpet av første halvår har ABT implementert en utvidet forretningsmodell, som nå også inkluderer markedsføring og salg av hudpleieprodukter (sluttprodukter) til konsumenter og profesjonelle brukere. Nye ingredienser for kosmetikkindustrien er likevel fortsatt sentralt i selskapets virksomhet, men en mer diversifisert forretningsmodell innebærer etter selskapets syn redusert risiko og økt inntektspotensial.

I første halvår signerte ABT avtaler om eksklusive rettigheter for salg og distribusjon av to hudpleieserier innenfor EMEA regionen (Europa, Midt-Østen og Afrika). Disse avtalene er inngått med Scandiderma AS for serien Cuvget og med Moana Skincare ltd for serien Moana Skincare. Cuvget er i salg i Norge, Sverige, Finland og Portugal fra og med juni/juli 2017, mens Moana er i salg i Norge. Selskapet har pågående prosesser for salg av begge merkevarer i blant annet Tyskland, Østerrike, Sveits, Storbritannia og Italia. Begge merkevarer er forøvrig per august 2017 tilgjengelig for salg i hele EU i sine respektive nettbutikker.

ABT har stor tro på den utvidede forretningsmodellen og at denne danner et solid fundament for en positiv utvikling av selskapet i årene som kommer.

For nærmere informasjon, kontakt adm. direktør Arvid Lindberg, telefon +47 9824 5410.

Aqua Bio Technology (ABT) utvikler og kommersialiserer bærekraftig bioteknologi for bruk i hudpleieprodukter. ABTs kosmetikkingredienser er svært effektive og de representerer et naturlig alternativ til tradisjonelle ingredienser for kosmetikkindustrien. ABT markedsfører og selger dessuten naturlige hudpleieprodukter utviklet av partnere til konsumenter og profesjonelle brukere. Aqua Bio Technology er notert på Oslo Axess.