1999-08-18 11:27:00

Traction: Delårsrapport 9901-9906

Resultat efter skatt 17,4 Mkr; 3:- /aktie.
Den aviserade KM-Lab - affären höjer vinsten med ytterligare 6:- /aktie.
Den synliga portföljreserven har ökat med 25 Mkr; 5:- /aktie ; till 81 Mkr.
Ökat ägarandelen i KM till 40%.
Medverkat i och garanterat emissioner i Easy T, Duroc och AcadeMedia.
Sålt aktieposten i CMA.
Investerat cirka 55 Mkr i befintliga projekt och desinvesterat ca 20 Mkr.
God orderingång i Svecia.
AcadeMedia har delat ut sina aktier i Advantech till aktieägarna.

Traction redovisar för första halvåret ett resultat om 17,4 Mkr efter skatt. Reserven i den marknadsnoterade delen av portföljen har dessutom ökat med 25 Mkr. Den samlade övriga verksamheten har också utvecklats positivt. Totalt var summan intäkter 226 Mkr och balansomslutningen 485 Mkr, varav 319 Mkr i eget kapital.
Per aktie blev resultatet 3:- och det egna kapitalet redovisas till 56:-. Efter perioden har Traction åtagit sig acceptera ett bud som motsvarar 24:- per KM-aktie för dotterbolaget KM Lab som delas ut och säljs. Denna affär innebär för Traction ett resultat om ca 30 Mkr, eller 6:- per aktie.
Investeringarna under första halvåret har uppgått till ca 55 Mkr huvudsakligen i de befintliga engagemangen AcadeMedia, Duroc, KM, Advantech och Tempelman. Desinvesteringarna har uppgått till drygt 20 Mkr, huvudsakligen en försäljning av aktieposten i CMA.

Något om utvecklingen i våra största engagemang:

KM: Omsättningen har ökat ca 36% till ca 360 Mkr första halvåret. Resultatutvecklingen har inte blivit tillfredsställande, målet är en operativ marginal om 10%, medan verkligheten endast visar på ett svagt positivt resultat. KM-Lab kommer att säljas till det holländsk /brittiska bolaget Alcontrol för ca 100 Mkr. Affären läggs upp så att bolaget först delas ut till aktieägarna. För Traction innebär detta ett kassaflöde om ca 40 Mkr och en vinst om 30 Mkr.

Duroc: Fortsatt stark utveckling och bra gehör i marknaden för bolagets tjänster. En nyemission om ca 90 Mkr har tillfört bolaget en finansiell muskel för fortsatt mycket snabb tillväxt.

AcadeMedia: har genomfört en nyemission om drygt 40 Mkr samt en utdelning om 35 Mkr i form av aktier i Advantech till aktieägarna. Därmed kan AcadeMedia koncentrera sig på de nya mediernas pedagogik, dels utbilda hela Internet-Data branschen, dels arbeta som producent av projekt för interaktiv kommunikation och utbildning. Genom att använda Internet och databaserat, interaktivt lärande kan man åstadkomma en enorm förbättring av kunskaper hos personer i alla åldrar. Potentialen för AcadeMedia är också mycket stor internationellt.

Svecia: Rekonstruktionen av Svecia pågår och sviterna efter konkursen håller på att överbryggas. Resultatet första halvåret var något negativt men orderingången har varit mycket bra. Under sommaren har nya order tecknats till ett värde om 40 Mkr. Vid slutet av året bedömer vi att rekonstruktionsarbetet skall vara genomfört.


Advantech: Bolaget arbetar inom det nu mycket uppmärksammade området bredbandsanslutning av hushåll. Advantech är branschens ledande företag. De levererar och har levererat fungerande system till flera orter. Konkurrenter har hittills varit bättre på att prata, men vi får inte underskatta deras förmåga att med hjälp av mycket kapital komma ikapp Advantech, som dock arbetar hårt på att behålla försprånget.


Maxitech: Under 1998 övertogs en stor verksamhet från Ericsson. Denna verksamhet har flyttats och integrerats med Maxitechs. Under första halvåret har integrationen fullt ut kommit i ordning och produktionen flyter som den skall.

Tempelman: Detta bolag är helt omstöpt sedan vi tog över ledningen. Den baltiska verksamheten är nedlagd och den svenska värdepappersrörelsen ombildad till en väl fungerande mäklarrörelse

Bifogat document