2000-03-07 11:45:00

Traction: Tractions intressebolag Easy T inleder officiell handel hos Hagströmer & Qviberg

Sveriges största Internetbaserade resebokningsföretag, Easy T, inleder inofficiell handeln hos Hagströmer & Qviberg med start 15 mars 2000. Bakom sig har Easy T, som både är webbresebyrå och utvecklare av ett Internetbaserat försäljningssystem för resebranschen, ett mycket framgångsrikt år med en försäljningsökning på 220 procent, från 6,5 Mkr till drygt 21 Mkr. I företagets senaste emission i slutet av 1999 handlades Easy T-aktien för 200 kr.

Utöver sin egen resebyråverksamhet på nätet, www.easyt.com, utvecklar företaget ett system för näthandel av resor. Försäljningen av licenser har varit framgångsrik och idag bokas 60 procent av alla reguljärflygresor i Sverige via Easy T. Systemet används idag av Flygtorget, Travel Lab, Mr Jet och av Easy T:s egen resebyrå Easy T Travel, samt i Norge av MrJet, Prisma Tours och Atlas Travel på Irland.

I slutet av 1999 genomförde Easy T en emission bland institutionella placerare i samarbete med Hagströmer & Qviberg Fondkommission. Det tillförda kapitalet på ca 40 Mkr från den emissionen skall finansiera expansion av resebyråtjänsten till marknader i Europa. Första marknaden är England där man startar upp under mars-april 2000. De nya ägarna (ett 10-tal) har tillsammans förvärvat knappt 200 000 aktier av serie A.

- Vår nuvarande aktieägare har uttryckt en önskan om att Easy T ska få en officiell värdering, vilket är främsta orsaken till att vi inleder den inofficiella handeln, säger Michael de Jong, vd Easy T. Att Hagströmer & Qviberg tar sig an handeln ser vi som ett mycket gott betyg på företaget. I och med detta tar vi ett steg närmare den planerade börsintroduktion som Easy T står inför inom ett till ett och ett halvt år.

Under 1999 uppgick omsättningen till drygt 21 Mkr. Resebyrån redovisar ett litet överskott, medan programutvecklingen investerat 4,5 Mkr i de leveranser som gjorts under året. Vid försäljning använder Easy T Software en värdebaserad prissättning som gör att intäkterna för gjorda leveranser baserar sig på antalet biljetter som säljs med hjälp av systemet.

Reseförsäljning på nätet har snabbt utvecklats till en miljardbransch. Flera svenska och internationella undersökningar visar att resor är ett av de största handelsområdena på nätet. Mellan 30 och 50 procent av de intervjuade i samtliga kända undersökningar har resor som förstaval för befintlig eller planerad handel på nätet.

Bifogat dokument