2001-05-15 08:01:00

Traction: Traction alternativ för Matteus

Nordiska Fondkommission har erbjudit sig att betala 1,25 aktie per aktie i Matteus Bank. Vi harfull förståelse för detta utifrån Nordiska Fondkommissions synvinkel. Vi anser dock att Matteus Bank förtjänar ett bättre öde och att dess aktieägare kan få ett bättre värde.

Traction har därför beslutat sig för att erbjuda ett alternativ till Matteus och dess ägare.

Till Matteus storägare säger vi: Sälj tillsammans c:a 7 miljoner aktier till oss och låt oss leda förädlingen och utvecklingen av Matteus. Vi är villiga att erlägga 18 SEK per aktie, att betalas med en 5-årig obligation med 6% ränta, alternativt 16 SEK kontant. Erbjudandet till storägarna är villkorat till att Traction kan besätta majoriteten i styrelsen.

Till Matteus mindre ägare säger vi: Stanna kvar som aktieägare om ni tror att vi kan göra något bra av Matteus eller sälj era aktier i marknaden om ni inte tror att vi lyckas.

Matteus har idag problem som orsakats av att, till följd av marknadsläget, aktiviteten på aktiemarknaden är mycket låg hos Matteus kundstock; att bolaget har en för heterogen styrelse och huvudägarestruktur; att bolaget ömsat skinn från en entreprenöriell "sturm und drang"- period till en mer mogen era; att man haft ett par turbulenta "historier" som egentligen inte borde påverka bolaget men gjort det; att man fusionerat med JP Bank och lagt ner dess handel med räntebärande papper.

Matteus Bank har idag värden som man kan ta till vara om man ger Matteus stabilitet, en ägarvilja och nya visioner. Dock behöver en kostnadsanpassning göras, främst inom mäklerirörelsen, eftersom vi inte förväntar oss en snar återhämtning av volymerna. Traction vill komplettera Matteus Bank med att utveckla en företagarbank och en svensk marknad för corporate bonds. I det sammanhanget vill vi förstärka Matteus Corporate Finance så att man inte bara kan förlägga nyemissioner och börsintroduktioner utan också obligationslån.

Om vårt förslag accepteras av Matteus ägare kommer Traction att tillhandahålla ett "turnaround-team" bestående av undertecknad samt av Joakim Lindén, Maria Lamm och Petter Stillström.

Traction avser att inom kort framföra ett formellt erbjudande till storägarna i Matteus.

Vårt ägande förutsätter godkännande av Finansinspektionen. Vi har tidigare haft sådant godkännande när vi var storägare i JP Bank. Traction äger sedan tidigare 500.000 aktier i Matteus.

Stockholm den 15 maj 2001
AB Traction

Bengt Stillström

Ytterligare information fås vid press- och analytikermöte hos Traction, Tegnérgatan 15, kl. 09:30 2001-05-15

Bifogat dokument