2001-05-16 12:18:00

Traction: Offentligt debattinlägg

Att offentligt debattera och kommentera är ovanligt inom näringslivet. Det är därför piggt avLage Jonasson på Nordiska Fondkommission att göra det. Jag deltar gärna och utgår ifrån att det i detta fall accepteras som korrekt beteende.

Lage tror sig kunna sköta en fondkommissionsrörelse bättre än jag. Det tror jag också, men i vårt alternativ kommer rörelsen att skötas av Matteus ledning och personal. De är, över tiden, väl så duktiga som Nordiskas personal.

Lages stora skicklighet visar sig också i hans försök att ta över Matteus. Vore vi ägare i Nordiska skulle vi naturligtvis applådera honom. Han skulle säkert också kunna ta fram synergivinster ur en sammanslagning av bolagen. Priset för detta får dock betalas av Matteus ägare och personal.

Nordiska har ett eget kapital om 260 Mkr, 14:50 per aktie. Enligt Nordiskas prospekt har bolaget oreserverade tvister om 148 Mkr jämte räntor. Det är tråkigt och Nordiskas styrelse har säkert fog för att inte göra någon reservering. Men det är ingen risk, hur liten den än är, som man vill utsätta sig för såsom ägare eller fordringsägare till Nordiska.

Dessutom har Nordiska en reversfordran på TeleTrade om 50 Mkr. Denna fordran är knappast bankmässig. Vidare har man garantiåtaganden avseende sålda verksamheter, maximalt 35 Mkr för TeleTrade och en tvåårig garanti för lånestocken i Premie Direkt. Skulle det värsta inträffa tappar Nordiska hela sitt riskkapital.

Sammantaget ser det ut som om Nordiska Fondkommission är ett mycket svagt kreditärende.

Matteus eget kapital uppgår till 530 Mkr, 25:50 per aktie. Några större risker eller åtaganden rapporteras ej.

Som ägare av några aktier i Matteus önskar vi inte rädda Nordiskas svaga balansräkning. Vi tror att ett självständigt Matteus har betydligt bättre förutsättningar. Därav vårt förslag till de större ägarna att överväga ett annat alternativ.

Traction den 16 maj 2001
Bengt Stillström

Bifogat dokument