2001-07-06 09:40:00

Traction: Traction friat av Stockholmsbörsens disciplinnämnd

Stockholmsbörsens disciplinnämnd beslutade den 3/7 2001 att Traction varken bör åläggas disciplinpåföljd eller varning för pressmeddelandet den 15/5 2001 med rubriken "Traction alternativ för Matteus".

I pressmeddelandet informerades om att Traction avsåg att påbörja förhandlingar med målsättningen att bli en dominerande ägare i Matteus.

Traction offentliggjorde sina avsikter för att informera samtliga aktieägare i Matteus som vid denna tidpunkt hade att ta ställning till ett bud från Nordiska Holding AB.

Pressmeddelandet har missuppfattas av vissa och tolkats som ett offentligt bud, vilket Traction beklagar. Traction hade emellertid före publicering rådgjort med börsen avseende såväl avsikten med affären som offentliggörandet.

Ingen kritik har någonsin framförts mot Traction avseende avsikten att utanför börsen förvärva aktier av vissa storägare. Ifrågasatt har varit om pressmeddelandet var ett offentligt bud eller endast information till allmänheten.

Disciplinnämnden yttrade följande:
" Disciplinnämnden beaktar därvid att börsen i sin framställning till Aktiemarknadsnämnden konstaterat att det rådde oklarhet om huruvida Tractions pressmeddelande innehöll ett offentligt erbjudande eller inte och att Aktiemarknadsnämnden i sitt uttalande angett sig inte tidigare ha behandlat en situation av nu aktuellt slag. I ärendet har klarlagts att Traction innan pressmeddelandet publicerats tagit kontakt med börsen och förhållandevis ingående diskuterat frågan om Traction i den föreliggande situationen kunde låta publicera pressmeddelande, låt vara att det planerade pressmeddelandet därvid inte företeddes och att det inte heller står klart i vilka delar det lästes upp. Vid nu angivna förhållanden anser disciplinnämnden att Traction inte skäligen bör åläggas disciplinpåföljd eller varning. "

Upplysningar lämnas av VD Bengt Stillström, 0704-404099.

Bifogat dokument