2004-09-15 14:54:00

Traction: Traction deltar i ett konsortium som förvärvar rörelsen i SMA Maskin

Ett konsortium bestående av AB Traction och ett antal privatpersoner har avtalat med konkursförvaltaren i SMA Maskin AB avseende förvärv av bolagets rörelse. SMA Maskin försattes i konkurs den 2 augusti 2004 och verksamheten har drivits vidare av konkurs-förvaltaren. Den nya verksamheten kommer att bedrivas i ett nystartat bolag, SMA Maskin Sverige AB, som förväntas omsätta cirka 100 Mkr. Tractions ägande kommer att uppgå till drygt 40%.

SMA Maskin AB har under många år varit ett av Sveriges ledande företag inom materialhantering. Bolaget är generalagent för Hyster som är ett av världens största truckmärken. Hyster ingår i den amerikanska börsnoterade koncernen Nacco.

Samarbetet med Hyster påbörjades 1970. Hyster erbjuder ett komplett program av stödbens- och motviktstruckar med lyftkapacitet från 1 ton till 52 ton. Truckarna finns i el-, diesel- och gasolutförande.

SMA Maskins verksamhet är till stor del knuten till olika finansieringslösningar samt uthyrnings- och service-avtal. I första hand består verksamheten av långa åtaganden i kombination med service, så kallade Rentalavtal. En växande efterfrågan finns även inom korttidsuthyrning av materialhanteringsmaskiner.

Det nystartade bolaget SMA Maskin Sverige AB kommer att bedriva försäljning, uthyrning samt service av truckar. Bolaget övertar generalagenturen för truckmärket Hyster samt SMA Maskins befintliga stock av uthyrda truckar. Drygt 60 personer kommer att erbjudas anställning i SMA Maskin Sverige AB.

VD i bolaget blir Mattias Källemyr, tidigare marknadschef på SMA Maskin AB.
- Vi kommer att fokusera på att bibehålla och förbättra vår service främst gentemot SMA Maskins befintliga kunder. Det känns mycket tillfredsställande att bolaget nu får en stark ägarbild som skapar trygghet och förutsättningar att vidareutveckla bolaget, säger Mattias Källemyr.

- SMA Maskin har ett starkt varumärke, en stabil kundkrets och i Hyster en stark global leverantör. Det kommer att krävas hårt arbete från engagerade ägare, styrelse, ledning och anställda men vi är övertygade om att det finns en sund kärna och en intressant potential i bolaget, säger Klas Gustafsson, styrelseordförande i
SMA Maskin Sverige AB.

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Klas Gustafsson, styrelseordförande SMA Maskin Sverige AB och chef Traction Venture
Telefon: 08-506 289 00 eller 073-4346510

Mattias Källemyr, VD SMA Maskin Sverige AB
Telefon: 070-418 26 08

Bifogat dokument