2007-05-21 09:46:00

Traction: Öppet brev till Mandators aktieägare

Mandator har kallat till extra bolagsstämma för att välja ny styrelse och styrelseordförande. Kallelsen har skett på uppmaning från tre institutioner som tillsammans representerar mer än 10% av rösterna. De anser uppenbarligen att valet på ordinarie stämma inte blev enligt deras vilja.

Vi som representerade majoriteten på denna stämma vill därför klargöra vår ståndpunkt och uppmana Mandators aktieägare att komma till stämman och rösta för era aktier. Vi representerar i dag drygt 18% av aktierna.

Valet på den ordinarie stämman avvek från valberedningens förslag på så vis att en person byttes ut samt att en annan ordförande valdes. På stämman deltog inte DnB Nor Fonder, vilka nu vill ändra stämmobeslutet tillsammans med två institutioner som var närvarande. Till bilden hör att DnB NOR Fonder genom sin medverkan i valberedningen mycket väl visste att valberedningens förslag inte var enigt. Trots det valde de att ej delta, vilket innebar att de lade ner sin röst.

Varför tyckte vi då att det var så viktigt att byta ut ordföranden?

Budskapet från Skandia Liv, en av de institutioner som nu begärt en extra stämma, har direkt och genom sin nominerade ordförande varit att man är nöjda med Mandators utveckling.
Det är inte vi. Vi har i och för sig sett att Mandators utveckling gått i rätt riktning, men inte tillräckligt fort. Om man studerar rörelsemarginalen under första kvartalet i år och jämför med kollegorna i branschen, kan man se att Mandators resultat är väsentligt mycket sämre än de andras. Det gäller också flera av de kollegor som haft liknande problem som Mandator. Inte heller är tillväxten särskilt imponerande.

Mandator förtjänar inte att skötas på detta sätt. Vi tror att Mandator mycket väl har förutsättningar och kan mäta sig med kollegorna. Vi befinner oss i en högkonjunktur då det är mycket lättare att rätta till den bristande lönsamhet som finns. Det bör göras innan nästa lågkonjunktur, för då blir det svårare.

Rörelseresultat i förhållande till omsättningen under första kvartalet 2007 för Stockholmsbörsens IT-konsultbolag, talar sitt tydliga språk:

HiQ 21%
Softronic 18%
CyberCom 13%
Connecta 12%
KnowIT 12%
Modul 1 10%
Prevas 10%
Acando 9%
Sigma 9%
Tieto Enator 7%
Mandator 5%



Mandator har en ny VD, som därför ännu inte kan lastas för utvecklingen. Däremot behöver hon som alla VD-ar ett fast stöd och krav från ägarna, styrelsen och framför allt från styrelsens ordförande. Detta stöd och krav har den tidigare ordföranden inte lämnat. Vi anser honom inte lämplig för det uppdraget, vilket också framförts till valberedningen och kandidaten i fråga. Denna typ av ärenden brukar lösas diskret, men i detta fall har vederbörande haft det dåliga omdömet att vilja vara ordförande trots att han inte har de större ägarnas samlade förtroende. Normalt brukar stora ägare också kunna samarbeta så att man finner en ordförande som man kan enas om. I detta fall verkar man ha låst sig i någon form av prestige eller maktfullkomlighet.

Vi kräver absolut inte att själva ensidigt få utse ordförande för Mandator. Vi ser mycket gärna att alla de större ägarna enas om någon lämplig oberoende kandidat. Det är nog svårt för ledningen av Mandator att rätta till bristerna i yttre och inre effektivitet. Det blir än värre om ägarna har olika uppfattning om man är nöjd med utvecklingen eller inte och om man inte kan enas om styrelsens sammansättning och ordförande. De som nu begärt en extra stämma för att åter välja styrelse för Mandator borde tillse att samråd sker så att ett enigt förslag kan läggas fram före denna stämma.

Vi vill se en aktiv styrelse som kan sitt bolag och dess affärer. Som kan ställa krav och ge stöd och som inte är nöjda förrän Mandator är i toppskiktet av datakonsultföretagen. Viktigaste personen i styrelsen är dess ordförande. Denne måste ha tid, engagemang och förmåga att leverera den förändring som Mandator behöver genomgå under operativ ledning av sin VD.

Vi uppmanar Mandators aktieägare att komma till den extra bolagsstämman den 19.e juni och säkerställa att vi får en sådan styrelse och ordförande.

Stockholm den 21 maj 2007



Petter Stillström Bengt Stillström Anders Eriksson
Tel 08 506 289 18 Tel 0704 40 40 99 Tel 0708 81 30 01

Vi representerar tre av Mandators största ägare: Traction, Norgesveien Venture och Softronic

Bifogat dokument