2008-04-08 13:29:00

Traction: Årsstämma i AB Traction (publ)

Aktieägarna i AB Traction (publ) kallas härmed till årsstämma onsdagen den 7 maj 2008 kl 17.00 på City Conference Centre, Norra Latin, Drottninggatan 71 B, Stockholm.

ANMÄLAN
Aktieägare som önskar delta i årsstämman skall dels vara införd i den av Värdepapperscentralen (VPC) förda aktieboken den 30 april 2008, dels anmäla sig hos bolaget senast den 5 maj 2008 kl.16.00. Anmälan kan göras per post under adress AB Traction, Box 3314, 103 66 Stockholm, på telefon 08-506 289 00, via fax 08-506 289 30 eller via email, post@traction.se. Ange vid anmälan namn, adress, telefonnummer, person/organisationsnummer, aktieinnehav och uppgifter om eventuella ombud/biträden.
 
I det fall aktieägare avser att låta sig företrädas genom ombud bör fullmakt och övriga fullmaktshandlingar biläggas anmälan. Fullmaktsformulär finns tillgängliga på bolagets hemsida www.traction.se samt sänds till aktieägare som begär det och uppger sin postadress eller e-post.
 
I bolaget finns 16 367 400 aktier, varav 2 400 000 aktier av serie A och 13 967 400 aktier av serie B motsvarande sammanlagt 37 967 400 röster.
 
FÖRSLAG TILL DAGORDNING VID ÅRSSTÄMMA I AB Traction (publ) den 7 maj 2008
  1. Stämman öppnas av styrelsens ordförande.
  2. Val av ordförande vid stämman.
  3. Godkännande av dagordningen vid stämman.
  4. Upprättande och godkännande av röstlängd.
  5. Val av två justeringsmän.
  6. Prövning av om stämman blivit behörigen sammankallad.
  7. VDs anförande.
  8. Framläggande av årsredovisningen och revisionsberättelsen samt koncernredovisningen och koncernrevisionsberättelsen.
  9. Frågestund.
  10. Förslag till beslut om
      1. fastställande av resultaträkningen och balansräkningen samt koncernresultat -räkningen och koncernbalansräkningen,
      2. dispositioner beträffande bolagets resultat,
      3. ansvarsfrihet för styrelseledamöter och verkställande direktör
  11. Fastställande av arvoden åt styrelse samt revisor.
  12. Val av styrelse, styrelseordförande, samt, i förekommande fall, suppleanter.
  13. Beslut om riktlinjer för ersättning till ledande befattningshavare
  14. Beslut om godkännande av försäljning av bolagen Svecia East Ltd (Hong Kong) och Svecia Spares & Services AB (org. nr 556330-3634) till ledande befattningshavare i respektive bolag.
  15. Bemyndigande till styrelsen
    1. att besluta om återköp av egna aktier,
    2. att besluta om överlåtelse av egna aktier
  16. Övriga frågor
  17. Stämman avslutas
 
BESLUTSFÖRSLAG
 
Utdelning (punkt 10 b)
Styrelsen föreslår att utdelning lämnas med 1:85 kronor per aktie för verksamhetsåret 2007. Som avstämningsdag för utdelning föreslås den 12 maj 2008. Beslutar stämman enligt förslaget beräknas utdelningen komma att utsändas av VPC med början den 15 maj 2008.
 
Styrelsearvode och revisionsarvode (punkt 11)
Arvode till styrelsen föreslås utgå med ett belopp om 75 000 per ordinarie ledamot som ej är anställd i bolaget. Inget arvode utgår för styrelsens ordförande. Arvode till revisorer utgår enligt godkänd räkning.
 
Styrelse (punkt 12)
Styrelsen föreslås bestå av fem ledamöter.
Till styrelse föreslås omval av Jan Andersson, Jan Kjellman, Bengt Stillström, Petter Stillström och Pär Sundberg. Till styrelseordförande föreslås Bengt Stillström.
 
Riktlinjer för ersättning till ledande befattningshavare (punkt 13)
Styrelsen föreslår att stämman beslutar om riktlinjer för ersättning till ledande befattningshavare i huvudsak innebärande att det för bolagsledningen tillämpas rimliga anställningsvillkor. Utöver fast lön kan ledande befattningshavare även erhålla rörlig lön.
 
Godkännande av försäljning av bolagen Svecia East Ltd (Hong Kong) och Svecia Spares & Services org. nr (556330-3634) till ledande befattningshavare i respektive bolag (punkt 14)
Styrelsen föreslår stämman att godkänna försäljning av bolagen Svecia East Ltd (Hong Kong) och Svecia Spares & Services AB org. nr (556330-3634) till ledande befattningshavare i respektive bolag. Försäljningen är villkorad av att bolagsstämman beviljar försäljning av båda bolagen. För detta krävs beslut med nio tiondelar av såväl angivna röster som företrädda aktier.
 
Bolagen har under en tid varit under avveckling. Resultat och omsättning är marginell och försäljningen är ett billigare och snabbare alternativ till likvidation. Resultatet för koncernen är försumbart.
 
Bemyndigande till styrelsen att besluta om återköp av egna aktier (punkt 15a)
Styrelsen för AB Traction (publ) föreslår härmed bolagsstämman att bemyndiga styrelsen att vid ett eller flera tillfällen besluta om återköp av egna aktier. Återköp av egna aktier genomförs i syfte att förbättra bolagets kapitalstruktur och därmed öka aktieägarvärdet. Bemyndigande skall gälla fram till nästa årsstämma.
  1. Aktierna får förvärvas på Stockholmsbörsen samt genom erbjudanden som riktas direkt till samtliga aktieägare.
  2. Högst 10 % av bolagets samtliga aktier får förvärvas.
  3. Det högsta och lägsta pris som skall betalas för aktierna bestäms genom börskursen 7 dagar före och 7 dagar efter förvärvstillfället.
Styrelsens yttrande enligt 19 kap. 22 § aktiebolagslagen (2005:551)
 
Styrelsen i Traction AB (publ), org nr 556029-8654, lämnar följande yttrande enligt 19 kap. 22 § aktiebolagslagen i anledning av styrelsens förslag till bemyndigande för styrelsen att besluta om återköp av aktier.
 
Styrelsens förslag till disposition av bolagets resultat för räkenskapsåret 2007 innebär att bolagets balanserade resultat om 1 084 345 (tsek) och årets resultat om 2 689 (tsek), tillhopa 1 087 034 (tsek) skall balanseras i ny räkning och att 30 380 (tsek) vinstutdelning skall lämnas. Moderbolagets egna kapital uppgår till ca 1 087 miljoner kronor. Koncernens egna kapital uppgår till ca 1 348 miljoner kronor
 
Med hänvisning till ovanstående samt vad som i övrigt kommit till styrelsens kännedom är det styrelsens bedömning att ett utnyttjande av det föreslagna bemyndigandet om återköp av aktier vore försvarligt med hänvisning till de krav som verksamhetens art, omfattning och risker ställer på bolagets och koncernens egna kapital, konsolideringsbehov, likviditet och ställning i övrigt.
 
För giltigt beslut erfordras att beslutet biträdes av aktieägare med minst två tredjedelar av såväl de avgivna rösterna som de aktier som är företrädda vid stämman.
 
Bemyndigande till styrelse att besluta om överlåtelse av
egna aktier punkt (15b)
Styrelsen för AB Traction (publ) föreslår härmed bolagsstämman att bemyndiga styrelsen att vid ett eller flera tillfällen besluta om överlåtelse av egna aktier. Bemyndigande skall gälla fram till nästa årsstämma.
  1. Högst 10 % av bolagets samtliga aktier vilka tidigare förvärvats får överlåtas.
  2. Priset vid överlåtelse skall motsvara marknadspris vid respektive överlåtelsetidpunkt.
  3. Överlåtelse av egna aktier får ske såväl på Stockholmsbörsen som i samband med förvärv av företag mot betalning i form av egna aktier.
Styrelsen föreslås ha rätt att företa de justeringar och ändringar som är nödvändiga för registrering av beslut och bemyndigande.
 
Övrigt
Årsredovisning och revisionsberättelse samt styrelsens fullständiga förslag hålls tillgängliga hos bolaget samt på www.traction.se senast två veckor före stämman och sänds till de aktieägare som så önskar och uppger sin adress. Handlingar kommer även att finnas tillgängliga på stämman. För beslut enligt förslagen i punkt 15a samt 15b erfordras biträde med minst två tredjedelar av såväl de angivna rösterna som de aktier som är företrädda vid stämman. För beslut enligt förslaget i punkt 14 krävs beslut med nio tiondelar av såväl angivna röster som de aktier som är företrädda vid stämman..
 
Stockholm i april 2008
 
AB Traction (publ)
 
Styrelsen

Pressmeddelande (PDF)