2009-03-09 10:04:46

Traction lägger kontantbud på Nilörngruppen

AB Traction (publ), genom det helägda dotterbolaget Traction Branding AB (gemensamt kallad "Traction" eller "Budgivaren") offentliggör härmed ett offentligt kontanterbjudande ("Erbjudandet") om att förvärva samtliga aktier i Nilörngruppen AB (publ) ("Nilörn"). Erbjudandet följer av budplikt enligt Lagen om offentliga uppköpserbjudanden i Aktiemarknaden.
 
Traction förvärvade den 18 februari (2009) 337.606 B-aktier i Nilörn till kurs 29 kr vilket resulterade i att Traction fick budplikt enligt ovan nämnda regelverk. Sedan den 18 februari har ytterligare aktier förvärvats vilket innebär att Tractions ägande för närvarande uppgår 100.000 A-aktier och 1.163.897 B-aktier vilket representerar 47,9 % av aktiekapitalet och 45,1 % av röstetalet i Nilörn.
 
Erbjudandet
För varje aktie av serie A och serie B i Nilörn erbjuds 29 kronor kontant. Courtage utgår ej. Erbjudandet implicerar ett marknadsvärde på Nilörns aktier om cirka 77 Mkr. Erbjudandet är ej villkorat.
 
Trettio handelsdagar innan Traction fick budplikt enligt regelverket hade 5.382 aktier omsatts i aktiemarknaden i åtta avslut till ett värde om 143.813 kr (snittpris 26,7 kr). Mot detta snittpris innebär Erbjudandet en premie om 9%. Inga avslut skedde under perioden 1/1-21/1 2009. Senast avslut innan Traction fick budplikt uppgick till 25,6 kr vilket var den 2 februari då 100 aktier omsattes. Jämfört med senast avslut innan Traction fick budplikt enligt regelverket innebär Erbjudandet en premie om 13%. Mellan den 2-17 februari omsattes inga aktier i Nilörn.
 
Bakgrund och motiv
Traction har varit delägare i Nilörn sedan 2005 och engagerat i bolagets styrelsearbete sedan 2007. Under de senaste åren har Nilörn genomgått stora förändringar i och med att bolagets europeiska produktionskapacitet av etiketter till stora delar har avvecklats samt därtill bolagets fastighetsbestånd. Bolaget har transformerats från huvudsakligen ett produktionsinriktat företag till att istället köpa in för kundernas räkning den produktion som efterfrågas. Design och varumärkesfrågor har i takt med denna transformering blivit allt mer väsentligt för att hjälpa kunderna att öka sin synlighet och därmed försäljning. Nilörn har under de senaste åren uppvisat svag lönsamhet vilket till stor del beror på kostnader för nedläggningar och avveckling av produktionskapacitet men också p.g.a. av att bolagets fasta kostnadsmassa har varit anpassad för en högre volym.
 
Tractions bedömning är att Nilörn i ett längre perspektiv med rätt åtgärder i samarbete med Nilörns ledning kan utvecklas till väsentligt mer lönsamt företag än vad de senaste årens resultat visar.
 
 
Tractions uppfattning är att Nilörn har bättre förutsättningar att utvecklas som ett dotterbolag inom det noterade Traction jämfört med att vara ett noterat företag med de krav och mer kostnader som en notering innebär. Handeln i bolagets aktier fungerar inte eftersom bolaget endast har omkring 400 aktieägare och en liten andel aktier som inte ägs av de största ägarna. Detta innebär att bolaget inte kommer att uppfylla de formella krav som ställs på ett noterat företag.
 
Sammantaget är det Tractions bedömning att en avnotering av Nilörns aktier från OMX Nasdaq Stockholmsbörsen är det bästa för bolagets framtida utveckling.
 
Beskrivning av Budgivaren och dess finansiering
Traction Branding AB ägs till 100 procent av AB Traction som också kommer att tillhandahålla erforderlig finansiering för genomförande av Erbjudandet.  Finansiering sker genom tillgängliga likvida medel. AB Tractions organisationsnummer är 556029-8654 och Traction Branding AB:s organisationsnummer är 556757-6318. Bolagens gemensamma adress är Box 3314, 103 66 Stockholm. Bägge bolagen har säte i Stockholm. Traction Branding AB har inte tidigare bedrivit någon verksamhet och har ej heller haft några anställda.
 
Erbjudandehandling och preliminär tidsplan
Erbjudandehandling avseende Erbjudandet beräknas offentliggöras omkring den 20 mars 2009. I anledning av att Traction och Budgivaren, genom närståenderegler, träffas av handelsförbud 30 dagar innan kvartalsrapport i Nilörn, kommer acceptperioden att börja den 23 april 2009 och löpa till och med den 15 maj 2009. Dock planerar Budgivaren eller Traction, i tiden fram till det att perioden för handelsförbud börjar löpa senast den 20 mars 2009, att köpa i marknaden till priset 29 kronor per aktie.
 
Observera således att de aktieägare som önskar avyttra sina aktier i Nilörn och erhålla likvid inom tre dagar måste kontakta sitt kontoförande institut och begära försäljning senast den 20 mars 2009.
 
Redovisning och utbetalning av likvid för aktier som säljs inom ramen för Erbjudandet beräknas ske den 22 maj 2009.
 
Traction förbehåller sig rätten att förlänga acceptfristen om så skulle behövas.
 
Traction i korthet
Traction är ett investmentbolag vars verksamhet bygger på en egen metodik för utveckling och förädling av företag där Traction är ägare. Tractions ägarroll baseras på ett aktivt och långsiktigt engagemang tillsammans med en entreprenör eller företagsledning samt andra delägare. För närvarande är Traction engagerat i ett 15-tal företag, varav flera är publikt noterade. Tractions aktier handlas på OMXNasdaq Börsen i Stockholm (Small Cap-listan).
Mer information om Traction samt finansiell information finns att hämta på bolagets hemsida www.traction.se
 
 
Nilörn i korthet
Nilörn är idag ledande i Europa på etiketter, med kunskaper och erfarenheter från etikettproduktion som sträcker sig över mer än ett sekel. Bolaget har kontor och
 
tillverkningsanläggningar i Sverige, Danmark, Frankrike, Schweiz, Tyskland, Belgien, England, Portugal, Hong Kong, Indien och Turkiet. Nilörns affärsidé är att formge, tillverka
och sälja etiketter och etikettprogram för mode- och konfektionsbranschen. Nilörn har via dotterbolag och samarbetspartners i Europa skaffat sig en stark ställning inom etikettbranschen. Nilörn erbjuder ett heltäckande "etikettpaket", med betoning på profilering och grafisk identitet.
 
Produktlinjen omfattar alla typer av märkning: vävda tygetiketter, tryckta pappersetiketter, tryckta tygetiketter med mera. Nilörn strävar efter att öka sin konkurrensförmåga genom att erbjuda sina kunder tjänster som täcker alla designresurser plus ett logistiksystem som garanterar pålitliga och korta leveranstider. Nilörn är också ett av de ledande företagen inom etikettbranschen i fråga om att utveckla och använda moderna och effektiva IT-system. Sådana system, både interna och externa, används i samband med design, produktion, märkning av gods, övervakning av leveranser och kommunikation. Nilörn är noterat på OMXNasdaq Börsen i Stockholm (Small Cap-listan). Mer om Nilörn finns på www.nilorn.se
 
I Nilörn finns det 240.000 A-aktier och 2.400.497 B-aktier.
 
Nilörns omsättning uppgick under 2008 till 309 Mkr. Resultatet efter skatt uppgick till
 -0,5Mkr.
 
Övrigt
Vid beslutet om att lämna detta Erbjudande har Petter Stillström deltagit. Petter Stillström är VD och styrelseledamot i Traction och dessutom styrelseledamot i Nilörn. Petter äger vid tidpunkten för avgivandet av detta Erbjudande inga aktier i Nilörn.
 
Tillämplig lag och tvister
Svensk lag är tillämplig på Erbjudandet. OMXNasdaq Börsen i Stockholms regler rörande offentliga uppköpserbjudanden på aktiemarknaden och Aktiemarknadsnämndens uttalande samt dess tillämpningar och tolkningar av dessa regler är tillämpliga på Erbjudandet. Traction har åtagit sig att följa dessa regler och uttalanden samt underkasta sig de sanktioner som börsen får besluta om vid överträdelser av dessa regler.
 
Ovanstående åtagande gäller även mot aktieägarna i Nilörn.
 
Tvist rörande Erbjudandet skall avgöras av svensk domstol exklusivt med Stockholmstingsrätt som första instans.
 
Stockholm den 9 mars 2009
 
AB Traction(publ)
 
Petter Stillström
Verkställande direktör

Traction lägger kontantbud på Nilörngruppen