2009-08-26 15:19:41

Gnosjö Plast AB ansöker om konkurs

Styrelsen i Gnosjö Plast AB har onsdagen den 26:e augusti beslutat att ansöka om konkurs. Bolaget har sedan den 27:e maj befunnit sig i företagsrekonstruktion.
 
Gnosjö Plast AB tillverkar plastdetaljer genom tillverkningsmetoderna formsprutning och formblåsning. Kunderna kommer främst från fordonsindustrin. Gnosjö Plasts omsättning uppgick för perioden jan - juni till 36 MSEK med ett resultat efter avskrivningar om - 11 MSEK.
Under 2008 uppgick omsättningen till 112 MSEK med ett rörelseresultat om -21 Mkr. Bolaget är ett helägt dotterbolag inom Tractionkoncernen.
 
Det har under rekonstruktionen inte gått att skapa de affärsmässiga förutsättningar som krävts för att fullfölja en lyckosam rekonstruktion av verksamheten varför styrelsen för bolaget har beslutat att ansöka om konkurs i Jönköpings Tingsrätt.
 
Gnosjö Plast har de senaste åren investerat i modern utrustning och genomfört kraftfulla förbättringar för att effektivisera och anpassa produktionen till de historiskt sett extremt låga volymerna. En konkursförvaltare kommer inom kort att överta ansvaret för skötseln av bolaget och Traction har som ägare av bolagets produktionslokal och betydande fordringsägare stort intresse av det skapas förutsättningar för fortsatt verksamhet i någon form.
 
Traction har varit ägare i Gnosjö Plast sedan hösten 2000 och dessvärre inte denna gång lyckats medverka till att skapa ett lönsamt företag. Efter flera år av omfattande omstruktureringar fanns det under första halvåret 2008 hopp om en vändning, men höstens kraftfulla inbromsning och kris i fordonsindustrin har dramatiskt förändrat förutsättningarna. Under rekonstruktionsperioden har Traction försökt förhandla med bolagets större kunder, finansiärer och fackförbund för att skapa affärsmässiga förutsättningar för en lyckosam företagsrekonstruktion vilket inte lyckades.
 
Tractions fordringar uppgår till i storleksordningen 20 Mkr. Traction äger därutöver genom Gnosjöplast Fastighets AB bolagets produktionslokal i Gnosjö om drygt 15.000 kvm med ett bokfört värde om 22 MSEK per sista juni 2009.
 
 
Stockholm den 26 augusti 2009
 
AB Traction
 
Petter Stillström,
Verkställande direktör

Gnosjö Plast AB ansöker om konkurs