2013-04-22 13:21:32

Tractions projektbolag Ankarsrum Die Casting AB har idag ansökt om rekonstruktion

Ankarsrum Die Casting AB har idag den 22 april 2013 ansökt om företagsrekonstruktion. Ankarsrum Die Casting bedriver gjuteriverkamhet i form av pressgjutning av högteknologiskt gjutgods i aluminium samt efterbearbetning. Verksamheten bedrivs i förhyrda lokaler i Ankarsrum. 

Bakgrunden till att styrelsen för Ankarsrum Die Casting har ansökt om rekonstruktion är att bolagets största kund, som står för ungefär hälften av omsättningen om drygt 70 Mkr, med mycket kort varsel har gjort väsentliga neddragningar av den inköpta volymen. Bakgrunden till neddragningen synes vara den minskande nybilsproduktionen i Tyskland, samtidigt som den svenska kronans värdeförstärkning mot Euron resulterat i en prisökning som troligen inneburit att bolagets konkurrenter i Centraleuropa erhållit en större andel av kundens behov.

Efter det att förhandlingar med den tyska kunden om prisändring för den minskade volymen eller bibehållna volymer inte har resulterat i acceptabla villkor, så har även kunden gjort gällande att denne avser att driva ett krav för reklamation för leveranser gjorda under 2009. Ankarsrum Die Casting har senast under 2011 bestridit kravet såsom juridiskt ogrundat och kunden har sedan dess inte vidtagit ytterligare åtgärder, utan fortsatt att lägga beställningar på dessa produkter.

Med ovan på nytt framställda krav, kombinerat med fallande volym och en fallande euro innebär det att förutsättningar för fortsatt drift är oklara och att bolaget inte på egen hand kommer att kunna betala sina skulder i den takt de förfaller. Avsikten är att under rekonstruktionen uppta nya förhandlingar med kunden som resulterar i förutsättningar för fortsatt drift alternativt att bolaget kan fortsätta i en mindre skala med övriga kunder som bas.

Krisen i Die Casting bedöms inte påverka Tractionkoncernen mer än marginellt.

Stockholm den 22 april 2013

AB Traction 

Petter Stillström

 

För ytterligare information kontakta:

Petter Stillström, Verkställande direktör, tel: 08-506 289 00

Ankarsrum Die Casting har idag ansökt om rekonstruktion