2013-07-02 08:00:00

AB Traction: Nejröster till PA Resources

På fredag skall PA Resources hålla bolagsstämma om en föreslagen nyemission. AB Traction och familjen Stillström kommer att rösta nej till den föreslagna emissionen och ber övriga delägare att göra detsamma. Vi äger ca 4,5 % av bolaget.

Orsaken till vårt ställningstagande är att det inför beslutet saknas väsentlig information för att kunna ta ställning till förslaget. Den saknade informationen har utlovats av Carnegie och bolaget, men i stort sett uteblivit.

Situationen innebär att beslut och teckning skulle kunna göras av åtminstone en större ägare med väsentligt större information än övriga delägare. Denne delägare, Gunvor Group, garanterar också emissionen och har uttalat en vilja att väsentligt öka sitt ägande och bli bolagets huvudägare.

Vi finner detta helt orimligt och föreslår att ärendet förbereds väsentligt bättre och att en fullödig presentation av bolaget och dess projektportfölj görs och läggs fram i god tid före emissionsbeslut på bolagsstämma. Helst bör också alternativa handlingsplaner utvärderas.

Gunvor Group kan inte och avser inte heller att rösta för sitt innehav på stämman. Enligt vår uppfattning kan inte heller de andra garanterna av emissionen göra det. De är också jäviga i ärendet eftersom de utöver en begränsad teckningsgaranti åtagit sig att rösta för emissionen i utbyte mot en ersättning från bolaget. Det innebär ett gynnande av vissa aktieägare gentemot andra, något man själv inte kan rösta igenom.

Det borde av dessa skäl inte vara möjligt att rösta igenom ett bindande beslut om den föreslagna emissionen.

För undvikande av missförstånd: Vi är mycket glada för att Gunvor Group har engagerat sig i PA Resources och att de tar ett ansvar som huvudägare. Vi är inte heller negativa till att de ska kunna engagera sig på goda ekonomiska villkor. Men det finns gränser. Det får inte ske utan att alla aktieägare får ta ställning med likvärdig och fullödig information om bolaget, dess projekt och ställning.

Stockholm den 2 juli 2013 

Traction och Bengt Stillström

 

För frågor och diskussion finns Bengt på Tractions kontor, Birger Jarlsgatan 33, klockan 11 i dag tisdag, för övriga delägare i PA Resources och för pressen.

Nejröster till PA Resources